Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapa inga obs-klasser

Teddy Söderberg, jag tror inte du förstått vilka elever som går och har gått på Mälarstrandskolan.

Annons
Avvecklas. Det är en dålig idé att ersätta Mälarstrandskolan med speciella klasser ute på skolorna, anser skribenten i en replik till skolchefen Teddy Söderberg.               Foto: Staffan Bjerstedt

Du skriver i VLT 21/5 att ”Ett alternativ är att fler av våra ordinarie 6-9-skolor skapar klasser på 10-talet elever enligt samma koncept som varit så lyckat på Mälarstrandskolan”.

Det är inget nytt koncept, när jag gick I grundskolan hade vi också ”speciella undervisningsgrupper”, de kallades obs-klass. I obs-klassen gick de som sågs som mindre begåvade, de som var stökiga, de som var utanför, de som vi andra tittade ner på och hånade. Obs-klassen var ett experiment som avskaffades för att den ansågs för kränkande för de som gick där. Teddy Söderberg, återinför inte obs-klassen igen under ett annat namn bara för att spara några kronor på kort sikt.

Mälarstrandskolan är en inkluderande skola, en skola som inkluderar alla elever och ser människan bakom eleven, i praktiken, inte bara på papperet.

I mitt fall, som förälder till en elev på skolan, så skulle inte en speciell undervisningsgrupp på den gamla skolan hjälpt. Är man mobbad så går det inte att vara kvar på skolan, man måste byta skola för att få starta om.

Flertalet av de elever som går på Mälarstrandskolan är elever som av olika orsaker behövt ”starta om” på nytt och då, Teddy Söderberg, är en ”speciell undervisningsgrupp” på den gamla skolan inget alternativ.

Du säger också att Mälarstrandskolan enligt den nya skollagen inte längre kan vara en skola. Jag har via mejl bett att få ut den eller de paragrafer i skollagen som du menar stödjer ditt beslut. Det har nu gått 1,5 vecka och jag har fortfarande inte fått något svar.

Teddy Söderberg, ställ dig frågan: är beslutet att i första hand grundat på det bästa för eleverna, eller är det i grunden ett ekonomiskt beslut?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons