Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp in nazisterna

En debatt har blossat upp om vilka politiska partier som skall få komma in på våra skolor med sina politiska budskap.

Annons
Demonstration. Att försöka skydda unga från extremisternas irrläror riskerar bara att öka deras nyfikenhet skriver Rudbeckianskas tidigare rektor Ingegerd Hedman. Bilden: Stefan Jacobsson, partiledare för nazistiska Svenskarnas parti vid partiets 1 majtåg i Jönköping.                 Foto: Mikael Fritzon/Scanpix

Partier med extrema ideologier och då nazister i första hand, har värderingar i så stark konflikt med skolans uttalade värdegrund, att deras medverkan skulle riskera att sabotera elevernas fostran till riktiga demokrater, har ansetts av många.

Såväl JK som JO uttalade att någon sådan diskriminering inte borde få förekomma, men då kom debattörerna loss på allvar. Tyckare av alla slag, lärarföreträdare och senast utbildningsminister Björklund uttalade att med nazister i skolan var gränsen både nådd och överskriden.

Vad tror alla dessa? Tror de att man kan stänga in vuxna elever, varav många redan med rösträtt, i någon slags skyddande glasbur, på det att de inte må nås av extremisternas avskyvärda budskap? Det tror i alla fall inte jag. Jag är tvärtom övertygad att en kunnig lärare i samhällskunskap kan förbereda sina elever, så att de kan ta emot och med väl förberedda frågor ställa de besökande nazisterna mot väggen, så att de önskar att de aldrig satt sin fot i den skolan.

Samma lärare skall naturligtvis också efter besöket rekapitulera och med sina elever diskutera de argument och åsikter som kommit fram från ömse håll vid mötet.

Jag är till och med beredd att gå så långt som att påstå att en konfrontation av detta slag, med rätta förberedelser och med riktig uppföljning, skulle kunna bli ett utmärkt tillfälle till en bra praktisk övning i demokratisk skolning av nästan-vuxna människor.

Att försöka skydda dem från dessa irrläror riskerar bara att öka deras nyfikenhet och att de då får möta extremisterna utan stöd av en erfaren handledare.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons