Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöröjare utan yrkesstolthet

Annons

Jag cyklar varje morgon från Gideonsberg till Råby och åter på eftermiddagen. Efter att själv varit direkt eller indirekt involverad i yttre fastighetsskötsel och snöröjning i nästan hela mitt 40-åriga liv så vet jag att det är fullständigt omöjligt att hålla alla gångbanor, cykelvägar och andra vägar rena från snö när hela himlen öppnar sig.

Det jag är upprörd över är att alltför många snöröjares arbetsinsats och kanske attityd. Ni verkar sakna stolthet för ert yrke! Varför ser ni inte till att länka samman cykelbanorna där de korsas så folk verkligen kan cykla igenom dem? Varför lämnar ni vallar till höger och vänster där ”ert område upphör”? Varför kliver ni inte ur maskinen och tar spaden i 30 sekunder så nedstiget till gatan blir användbart? Varför tar ni er inte eftermiddagsturer under mildare temperaturer där ni kan få bort modden som i morgon är is och därmed livsfarlig?

Jag tror mig veta varför. Ni bryr er inte tillräckligt mycket och ni har ingen yrkesstolthet! Ni har ingen relation till någon ”fru Persson” som lite osäkert går till butiken varje lunch, så ni väljer i stället andra uppgifter efter att ni kört er (enda?) vända. Kom inte och säg att ni inte har tid. Berätta då i stället vad ni prioriterar på eftermiddagarna.

Min far gick upp mitt i natten och körde sedan snö tills alla ”fru Perssons” kunde dansa hambo till butiken – och han gjorde det om och om igen, dag efter dag, vecka efter vecka, utan att tjäna en enda extra krona på det. För det är yrkesstolthet och ansvarskänsla det handlar om.

Till sist kan jag med en fastighetsskötares stolthet säga att väldigt få av er hade kvalat in i det företag som jag själv var en del av för ett par år sen. Ni saknar ”det” som våra gubbar har – yrkesstolthet och ansvarskänsla. Men än finns det tid och möjlighet för er att skaffa er det.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons