Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snyggt, fint och gott

Svar till insändaren ”Kall och trist mat serveras på sjukhuset”
Jag beklagar att Staffes anhörig fått en dålig matupplevelse på Västmanlands sjukhus Västerås.

Annons
Storkök. Varje vecka lagas 20 000 portioner vid Sveaköket. Maten äts av patienter i Västerås och Uppsala.   Foto: Tony Persson/arkiv

I köket arbetar vi för att göra måltiden till en positiv upplevelse. Tyvärr kan vi inte påverka det faktum att man är sjuk eller själva upplevelsen att vara på ett sjukhus. Inte heller medicineringen som kan ställa till det med smaker och minskad aptit.

Vårt mål är dock alltid att maten ska vara en höjdpunkt för alla patienter. Synpunkter som dessa tar vi därför på största allvar.

Patientmat är så mycket mer än bara mat på en tallrik. Det ska så klart vara en tilltalande maträtt som doftar och smakar gott. Den ska se fin ut, ha fina färger och vara snyggt upplagd. Maten ska serveras varm på en fint dukad bricka som innehåller salt och peppar för den som vill komplettera kryddningen. Allt detta försöker vi på Kost tänka på när vi levererar vår mat.

Samspelet med vården är avgörande för att måltidsupplevelsen ska bli som bäst. Vid varje måltid serverar vi fyra olika huvudrätter samt individuellt anpassade alternativ som exempelvis allergi- och önskekost. Det är vårdpersonalens ansvar att låta patienten välja mellan dessa rätten, vilket jag hoppas att Staffes anhörig fick göra. Fel på matvagnar åtgärdas omedelbart när vårdpersonalen kontaktar oss.

Kost är Krav-certifierade för mat till patienter och som en del i detta serverar vi enbart ekologisk potatis. Som Staffe beskriver är den just nu väldigt liten. Vi har som önskemål att leverantören ska leverera en större storlek men så här i slutet av potatissäsongen är tillgången på ekologisk potatis inte tillräckligt stor för att ha den möjligheten. Då vi anser att det är viktigare att vår potatis är god och ekologisk, fortsätter vi att servera den även fast den är liten.

Vad gäller energinivån i maten så följer vi de normer som rekommenderas av Socialstyrelsen som säger att varje måltid ska innehålla cirka 430–540 Kcal. Den rätt Staffe refererar till låg i det övre spannet. Totalt täcker lunch och middag 50 procent av energibehovet hos en patient. Resterande del täcks av frukost, mellanmål och kvällsmål.

Vi bjuder härmed in Staffe och övriga intresserade läsare att komma till oss på studiebesök för att se hur vi arbetar och tänker för att kunna nå vår vision att bli bäst i Sverige på mat till patienter. Det går även bra att hitta mer information på vår hemsida www.kostsamverkan.se.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons