Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa pajkastningen

Annons
Skolans problem. Politikerna måste agera i stället för att skylla på varandra, tycker skribenten. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

En av de viktigaste samhällsinstitutionerna vi har är skolan. Vi kan därför inte bara se på när den svenska skolan raseras.

Enligt den senaste Pisa-undersökningen har den svenska skolan gått från att vara topprankad i världen till att tillhöra bottenskiktet. Nu kommer våra politiker agera med handlingskraft, man kommer samarbeta mellan blockgränserna för att snabbt komma till rätta med problemet, hoppades jag, men icke. Man ägnar sig hellre åt pajkastning och skyller på varandra. Det är så oansvarigt och pinsamt.

Här kommer några konkreta förslag till våra handlingsförlamade folkvalda politiker.

Först och främst ska skolan återförstatligas. I dag styrs skolan genom lagar och läroplaner av staten men finansieras av kommuner. Det betyder att skolan är helt beroende av hur rik kommunen är och vilka prioriteringar som kommunpolitikerna gör. Skolan ska vara lika för alla barn, det vill säga kvaliteten skall garanteras oavsett vilken skola våra barn går på och vilken kommun man bor i.

Vi ska också slänga ut alla riskkapitalbolag som äger och spekulerar i våra skolor som om det vore en handelsvara. Våra barn är inga pengapåsar som bolag ska tjäna pengar på.

När det gäller friskolor ska de inte bekostas med skattemedel. Om du vill att ditt barn ska gå på en skola med exempelvis en engelsk profil så får du betala för det själv.

Samma sak gäller alla privata skolor, som religiösa skolor, idrottsprofiler, språkprofilerade skolor med mera. Vill du att ditt barn ska gå i en nischad skola får du betala det själv.

Ta bort det fria skolvalet! Du ska inte behöva välja en skola, alla skolor ska ha samma status. Det fria skolvalet kombinerat med alla dessa nischade skolor har gjort att skolan dragits isär och överlag sänkt kvaliteten. Vi ska ha en skola där banktjänstemannens och städarens barn sitter bredvid varandra i klassrummet.

Lärarnas status måste höjas och man måste göra yrket attraktivt. Det ska vara ett högstatusyrke att vara lärare. Det ska vara bra betalt och man ska ha de mest lämpade pedagogerna utifrån olika kravbilder. Utöver betyg ska kandidaternas psyke och lämplighet som lärare testas. Likt andra viktiga yrken som polisyrket.

Till våra folkvalda politiker, ta ert ansvar och agera innan det är försent. Sluta ägna er åt pajkastning. Våra barn är värda mer än så!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons