Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt biobränsle slås ut av sopor från utlandet

Annons

Tänk på glesbygden genom att stoppa sopimport

Biokraft expanderar, det vill säga produktion av värme och el genom förbränning av sopor. Problemet är att avfall från Europa tränger ut svenska biobränslen.

Sverige blir dessutom alltmer en sopstation med askproblem och förgiftningar av luft, vatten och mark.

Samtidigt växer Sveriges landsbygd igen i ängar och nedlagda åkrar. Vill vi ha ett öppet landskap måste vi använda våra svenska biobränslen som vi har i överflöd.

Sopimporten för förbränning måste stoppas av flera skäl Mer än en tredjedel av importerat avfall har fossilt ursprung. Talet om fossilfrihet är således en lögn i dessa fall

Genom sopimporten slås den svenska produktionen av biobränslen ut och låter det händer att tom veden/grot får ruttna bort. Energiskogarna är outnyttjade.

Våra landskap måste underhållas och vårdas men vi ser att våra öppna landskap minskas. Men vore det en efterfrågan på biomassa skulle det snart bli bättre och lönsamheten för många bönder/skogsägare skulle förbättras till landsbygdens gagn.

Det måste informeras till bönder och skogsägare vilka inkomster de missar genom sopimporten och att detta i sin tur påverkar landsbygdens utseende. Invånarna i städerna kommer att inse att vår natur inte skall bestå bara av tät skog. Ängar och nedlagda åkrar måste huggas ut och det blir mycket ved. Jordbruksmark kan också användas för Hampaodling med flera energigrödor. Istället för att skicka mer glesbygdsstöd kan vi utnyttja biomassorna från våra skogar och åker för att elda våra kraftvärmeverk. Det är mycket pengar som kan återföras till landsbygden den vägen

Georg Lagnerius

Karl-Erik Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons