Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige levererar inte bra pensioner

Annons

För tredje året i rad går Folksam ut med sin vitbok där man analyserar läget för de svenska pensionerna. Det är mycket dystra analyser man presenterar, särskilt då det gäller ojämställdheten. Kvinnorna har alltid befunnit sig i strykklass då det handlar om deras pensioner. Enligt Folksams analys beräknas att jämställd pension ska kunna nås först år 2070.

Det är nu ett historiskt faktum att kapitalet och patriarkatet är starkt förenade med varandra. Så har det allt från de första pensionerna kom till. Är du kvinna ska din inkomst, oavsett om det är lön eller pension, avgöras av vilket kön du råkar tillhöra.

Folksam redovisar de utmaningar Sverige står inför, men även de förändringar som finns för att Sverige ska kunna fortsätta leverera bra pensioner. Men saken är den att Sverige i dag inte förmår att leverera bra pensioner. Pensionärernas intresseorganisationer klagar i högan sky över att deras medlemmar inte uppbär pensionsersättningar som det går att leva av. Begreppet "fattigpensionärer" skallar illa i den annars så berömda välfärdens Sverige.

Från Folksam talar man också om de utmaningar som Sverige står inför. Men utmaningar har vi redan haft, och de har betytt svårigheter – inte minst för pensionärerna. Slakten av ATP-pensionerna kom som följd av att Sverige skulle anpassas till EU. Efter detta infördes den så kallade premiepensionen som innebar sämre och otryggare pensioner. Fattigpensionärerna ökade i antal.

Och den största utmaningen och skurkstrecket var att staten ville privatisera de offentligt förvaltade ATP-fonderna och ställa pensionspengarna till spekulationsmarknadens förfogande. Dessutom överfördes i två omgångar 258 miljarder kronor från ATP-fonderna till statskassan. Så visst är vi pensionärer vana vid utmaningar och skumma ingrepp. Från Folksam har man rätt i att den mörk framtid väntar dagens ungdom.

Sven-Olov Degermann

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons