Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talangutveckling är lösningen

Kommentar till insändarna ”Varför lyckas inte Västerås elitidrottslag?” (VLT 10/2) och ”Orsaker till lagidrotternas kräftgång” (VLT 12/2) och ”Elittänkande från tidiga tonåren” (VLT 13/2).

Annons

Bra att det äntligen skrivs om Västeråsidrotten. Initiativet kom från Stefan Brandberg (SB). Han frågade varför lyckas inte Västerås elitidrottslag? I Ingvar Selins inlägg den 12 februari uppmanas politikerna att reagera. Jag håller med. Marita P. skriver den 13 februari om negativa konsekvenser när ungdomarna är duktiga i flera idrotter.

Här tycker jag att föräldrarna tillsammans med idrottsföreningarna har ett stort ansvar. Föräldrarna bär det yttersta ansvaret. Ungdomars välmående och framgång i skolarbetet måste alltid prioriteras. 13-årsåldern är annars en bra ålder att börja förkovra sig och satsa på en idrott. Man har ju då i ett antal år provat på olika idrotter och kanske andra hobbyn. I en väl fungerande klubb bör det finnas minst två lag i varje åldersgrupp. I den ena utövas idrottsgrenen i lugnare takt medan kraven är högre i den andra.

Den 11 februari tog jag kontakt med Västerås idrottsallians som skulle ha styrelsemöte samma dag. Ordföranden Christer Brostedt lovade ta upp frågan SB ställde. Jag föreslog en fördjupad undersökning för att hitta svar och följaktligen åtgärder för att komma till rätta med Västeråsidrotten.

Visst har det under de senaste åren byggts nya arenor och idrottshallar. Det som saknas är publiken som gör idrotten levande. Publiken kräver att lagen spelar i högre serier för att man ska uppsöka läktarna. Mångfalden saknas här så länge vi uppfattar att breddidrott och elitidrott konkurrerar med varandra. Lösningen finns givetvis i vad SB nuddade vid, nämligen talangutveckling.

Dessutom måste stadens politiska ledning inse att idrottsrörelsen är vår i särklass största folkrörelse. En viktig del av samhället som behöver och förtjänar en egen politisk nämnd. Om vi lyckas skapa den så är jag övertygad om att vi på sikt och med talangfullt arbete tillsammans med idrottsklubbarna kan utveckla idrottstalanger, en förutsättning för att ha en levande idrott. Jag följer frågan med stort intresse och uppmanar VLT att göra detsamma.

Förbundstränare basket

Fayad El-Natour

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons