Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trådbuss värt att prova

Trådbussar drivs med elektricitet via två ledningar i luften. Det är en beprövad teknik; mer än 400 system med över 50 000 bussar finns över hela världen.

Annons

I Landskrona finns sedan 2003 en trådbusslinje, vilken är den enda i Sverige.

Trådbuss är ett transportslag som är mycket likt spårvagn till sin funktion, men där investeringskostnaden bara är en bråkdel av motsvarande kostnad för spårväg. Anläggningskostnader är mycket lägre då trådbussen inte kräver spår.

Det går att använda befintliga busshållplatser, signaler och depåer utan stora ombyggnader. Den enda investering som krävs är kontaktledningar och strömförsörjning, vilket ju även spårvagnen behöver.

Moderna trådbussar har batterier som gör att de kan köras även utan kontaktledning flera kilometer. Det gör trådbussen flexibel i motsats till spårvagnen, som inte kan väja en centimeter. Trådbussen kan ta andra vägar vid gatuarbeten eller trafikolyckor. Spårvagnen däremot bidrar till att stoppa upp trafiken om något händer, eftersom den inte går att flytta. Trådbussen ger således bättre framkomlighet i trafiken och är dessutom tystare än spårvagnen.

Den samlade bedömningen blir således att trådbussar bör finnas med som ett alternativ för framtidens kollektiva transportsystem och bör utredas ytterligare.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons