Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trist mat för våra äldre

Annons

Inom Västerås stad finns ett matprojekt som skulle gynna de äldre, men jag undrar vilka äldre det gäller. På Herrgärdets servicehus visade de sig två gånger med information till alla kunder och ett demobesök där det tillverkades smoothies och andra goda (enligt kunderna) mellanmål. Vad hände sen? Restaurangen är inte med: där serveras frukost och lunch och massa färdigköpta kondisbitar. Ibland frukt och kladdig tårta.

Vid lunch får våra äldre en liten skål sallad eller en plastbytta med rivna morötter. Fantasilöst och tråkigt. Lokalen är ljus men det är dragigt och stökigt.

Våningen ovanför sitter en grupp äldre som behöver stöd och hjälp med maten, bland alla som spelar kort, väver, snickrar och bland personal, städerskorna och byggarna som äter sin lunch där. Det är stökigt, oroligt och inte så harmonisk miljö.

Flera behöver hjälp med maten men det är en omöjlig uppgift för den enda personalen. Lunchmaten står på en vagn i matlådor och innan alla har fått sin mat så har det hunnit blivit kallt.

Äldreomsorgen borde undersökas – inte med enkäter där personalen hjälper de äldre att fylla i blanketten utan med hjälp av utomstående och frågor som äldre förstår.

Närvarande medmänniska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons