Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad kostar invandringen?

Det finns ord som verkar vara förbjudna att uttala i media i vårt land. Dessa ord är ”Vad kostar invandringen?”.

Annons

Det får inte sägas att av de 1158020 utlänningar som beviljats uppehållstillstånd mellan 1980 och 2008 så är bara 25724 flyktingar enligt FN:s konvention, och 39226 är kvotflyktingar utsedda av Migrationsverket och FN:s flyktingorgan UNHCR.

Bara cirka fem procent tillhör alltså de mest utsatta och dem vi påstår oss värna mest om.

Den största gruppen av de övriga invandrarna är anhöriginvandring (534003 personer).

Andra får stanna av humanitära skäl, skyddsbehov, flyktingliknande skäl och så vidare.

Endast 11087 personer har fått permanent uppehållstillstånd för arbete.

Att de politiker som öppnat våra gränser gett sig själva asyl när det gäller att redovisa kostnaderna – både ekonomiska och mänskliga – är märkligt när de i alla andra sammanhang redovisas i detalj och i delar av procent.

Att våra journalister, som borde rapportera allsidigt och korrekt, sviker är inte förvånande; de springer helst i flock och älskar att skriva om ”offer” – utan att syna dem närmare.

Att ifrågasätta det mångkulturella samhället utan att få stämpeln rasist eller främlingsfientlig är nästan omöjligt, men jag är övertygad om att nuvarande invandringspolitik inte är bra för oss som har band till landet i generationer eller för dem som är nyinflyttade.

Det vore bättre att använda våra resurser till att hjälpa människor på plats eller i närheten av deras hemländer.

Jag är förvissad om att de flesta människor mår bäst i den kultur och miljö där de vuxit upp bland folk med samma värderingar och språk.

Att människor som bevisligen är driftiga – eftersom de tagit sig till fjärran land – borde stanna och göra nytta på hemmaplan ska heller inte glömmas bort.

Ett litet land som på så kort tid beviljat över en miljon människor uppehållstillstånd kommer att utsättas för enorma påfrestningar, och ett sönderfallande samhälle gynnar varken nya eller gamla invånare.

Susanne Lehmus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons