Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våld är inte spelens fel

Den 7 januari publicerades en insändare som handlade om att barn inte bör spela tv-spel (speciellt GTA 5) och om hur dessa barns föräldrar inte bör ”langa våldsspel” åt sina eller andras barn.

Annons
omstridda. Dataspel har alltid åldersgräns, påpekar skribenten. Som omgående får mothugg.Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Medan jag helt klart kan hålla med om att det kanske inte är optimalt att låta Kalle, 6 år, spela, vill jag ändå påpeka; ansvaret bör främst ligga på den enskilda föräldern.

Så gott som alla spel som säljs i dag i Sverige är märkta med en åldersgräns satt av Entertainment Software Rating Board (ESRB), dessa åldersgränser är ofta en utmärkt riktlinje som visar för vilken ålder och uppåt spelet passar bäst, Detta borde varje förälder ha i åtanke när de köper spel åt sina barn.

Med det sagt så vill jag gärna ta upp vissa punkter skribenten radade upp, vissa punkter som inte kändes verklighetsbaserade.

Javisst, I GTA 5 så kan du ”mörda, råna, skadskjuta och köra ihjäl människor”, men du kan även hålla på med yoga, spela golf eller åka ut och cykla med dina barn. Goda förebilder finns, många karaktärer i spelet är starkt emot våld, droger och sådant, precis som på riktigt.

Den sista och viktigaste punkten jag vill svara på, att ”de gärningsmän som utfört dödsskjutningar (...) alla varit ivriga användare av liknande våldsspel” behöver jag knappt ens påpeka att det är helt taget ur luften och liknar videovåldsdebatten. Psykiska problem och tillgång till vapen är i majoriteten av fallen förmodligen de faktiska orsakerna.

Avslutningsvis, var som förälder tydlig med att spel och verklighet är vitt skilda saker och därför drastiskt bör skiljas på.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons