Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför lyckas inte Västerås elitidrottslag?

Annons

Många med mig funderar nog på vad som händer med eller i Västerås elitlag. Ett flertal av lagen går kräftgång i sina respektive serier. Jag tänker närmast på elitlagen i fotboll, handboll, ishockey, innebandy och bandy. Även om den sistnämnda idrotten är den som upprätthåller en acceptabel nivå.

Många förståsigpåare spekulerar om orsakerna och bland dessa nämns ekonomi, publiken och till och med media. Min uppfattning kring detta är följande;

4 Ekonomi – troligen ingen påverkan alls om man ser det historiskt. Jag uppskattar att sponsormarknaden i Västerås uppgår till drygt 25 miljoner kronor som elitlagen ”slåss” om. Den summan har nog, om man ser till penningvärdet, varit densamma i flera år. Dock kan man anta att en viss avmattning skett under den allmänna krisen.

Dess bättre eller sämre så har ”privata finansiärer” börjat dyka upp inom Västeråsidrotten. Så länge dessa personer stöder utan egen vinning ser jag inget problem, men hur många gör det. Däremot, när deras ekonomiska engagemang bygger på investeringar med ambitionen att få avkastning (spelarförsäljning), då börjar det lukta illa. Men det är kanske framtiden, företeelsen är ju inte ny om man ser det i ett omvärldsperspektiv.

4 Publiken – ett enkelt resonemang leder till att man får den publik man förtjänar. Presterar man bra underhållning som är ”proffsigt paketerad” kommer publiken. Även om många säger att Västeråspubliken är en medgångs- publik.

4 Anläggningar – måste kommentera detta för säkerhets skull. Aldrig har elitlagen haft så bra arenor och förutsättningar för såväl träning som matcharrangemang.

4 Media – det förekommer på fullt allvar ledare och spelare som skyller uteblivna framgångar på stadens media? Man skriver inte positivt, man letar fel etcetera. Media skall objektivt granska, beskriva och ifrågasätta, vilket man gör efter bästa förmåga (ibland kan man väl ha synpunkter på förmågan).

4 Aktiva – ja, nu börjar vi närma oss pudelns kärna. Underlaget i form av idrottsintresserade ungdomar finns med råge men de som går från lovande talang till stjärna är tyvärr inte så många. Speciellt ifrågasätter jag deras ambition och personliga målsättning. Man får inte nöja sig med att bli idrottskändis i Västerås. De personliga målen måste sättas högre. Siktet bör vara inställt på Sverige och därefter världen.

4 Ledarna – och då menar jag alla kategorier av ledare och tränare i våra elitlag. De flesta är väldigt duktiga och brinner för sin idrott. Tusentals ideella timmar läggs ner i vår stad, men hur arbetar vi med talangutvecklingen, hur arbetar vi med att forma talangen till en elitspelare som kan lyfta våra elitlag och därefter ta sig vidare till landslag och kanske professionell idrott? Just nu verkar lagen bräcka varandra med hur många träningstimmar man lägger ned, alltså fokus på kvantitet i stället för att satsa på mer kvalité och individanpassad träning. Hur mycket utnyttjar vi den kunskap som finns runt omkring oss i form av före detta tränare, högskolan, studieförbundet idrottsutbildarna (SISU) med flera?

Stefan Brandberg

Just här tror jag förklaringen finns till uteblivna framgångar. Vi har tappat mark och måste börja diskutera detta inom respektive idrott och helst idrotter emellan. En sådan diskussion är neutral och gagnar Västeråsidrotten. Något för Västerås idrottsallians?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons