Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför så hög avgift för vattenmätare, Mälarenergi?

Annons
Mälarenergi svarar på kritik om VA-taxan.

I december kom det årliga avläsningskortet för vatten i enfamiljshus i Västerås kommun. Även ett exempel på den nya taxan kom med där det framgår att den nya taxan består av "en fast avgift per vattenmätare i fastigheten/en fast, avgift per kvadratmeter tomtyta, en rörlig avgift för fastighetens vattenförbrukning".

Exempel på årskostnad för vatten och avlopp för en fastighet med tomtytan 800 kvadratmeter och årsförbrukning 150 kubikmeter vatten:

Årsförbrukning 12,65 kronor per kubikmeter x 150 = 1897,50 kronor

Tomtyteavgift 1,62 kronor per kvadratmeter x 800 = 1 296 kronor

Årsavgift vattenmätare 2 564 kronor per styck

Summa 5 757,50 kronor.

Nu till min fråga. Hur kan man ta en årsavgift på 2 564 kronor för en vattenmätare som vem som helst kan köpa hos vilken rörfirma som helst för cirka 850 kronor? (En mätare sitter i snitt cirka tio år viket innebär en avgift på 25 640 kronor.) Får jag köpa min egen mätare och montera? Förmodligen inte... Det vore betydligt ärligare att ta mer betalt för "vattenavgiften" men då kanske folk börjar hushålla (spara) och då kommer inte pengarna in som man tänkt.

Fattig pensionär

Svar direkt: Det är inte så att du betalar 2 564 kronor om året för enbart mätaren. Den nya va-taxan bygger på tre delar där mätaravgiften + förbrukad mängd vatten som du använder, tillsammans står för produktion, distribution och rening av vatten samt även drift och underhåll av våra anläggningar. Med andra ord så innehåller den avgift som vi kallar för ”mätaravgift” en schablon som ska täcka delar av kostnaden för att vi producerar vatten, leder det hem till dig samt även tar hand om det och renar efter att du spolat ned det i avloppet. Alltså inte värdet av en vattenmätare.

Den tredje delen av va-taxan handlar om hur du som tomtägare tar hand om dagvatten – det vill säga regnvatten från din tomt. Men det påverkar inte det pris som du frågar om i det här fallet.

Frida Nolkrantz, avdelningschef, Vatten Marknad & Distribution – Mälarenergi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons