Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargar slaktas inte – de avlivas efter direktiv

Annons

Svar på D Skinners insändare ”Varifrån kommer varghatet?” (VLT 9/1).

Tänk så saker och ting kan missförstås. Jag ser ett exempel i lördagstidningen där D. Skinner skriver att vargar slaktats i Sverige. Om vi börjar från början så har inga vargar slaktats, slakt görs väl bara på nyttodjur som klövvilt, tamboskap, grisar och vildsvin.

Rovdjur som varg och lo avlivas endast på direktiv av ansvariga myndigheter. Deras beslut grundas med hänsyn tagen till invånare i alltför rovdjurstäta områden som skall ges en möjlighet att bedriva en någorlunda trygg boskapsskötsel.

Sedan finns hos gemene man en önskan om en mångfald i vår fauna till skillnad mot rovdjursfanatikernas enfald. Om det dessutom finns tusentals frilevande vargar i Ryssland och Rumänien så är väl den svenska vargen knappast skyddsvärd. Sedan ska vi ha i åtanke att den varg som på 1800-talet var hela Sveriges skräck numera inte generar sig för att på dagtid gå in på en villatomt och hämta en hund eller göra massaker i en fårhage.

Även om vargen enligt rovdjursföreningens ansvariga är helt ofarlig för människor så får vi nog inte tro att det är en lekstuga med varg inpå knutarna. Jag har full förståelse för föräldrar som känner otrygghet när deras skol- eller förskolebarn ska gå genom skogen till en busshållplats eller till skolan.

Alf Björklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons