Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås stad: Därför sopas gruset i flera omgångar

Annons
Grusupptagningen i Västerås pågår ännu ett par veckor. 6400 ton grus ska sopas upp. Bilden är från tidigare år.

Signaturen Punk T Ring undrar varför inte gruset på gång- och cykelbanor inte sopas upp vid ett enda tillfälle utan i flera omgångar.

Visst är det möjligt att sopa det cirka 38 mil långa gång- och cykelvägnätet i ett svep men det skulle innebära att cyklisterna i ena änden får vänta länge få gruset uppsopat. Det skulle knappast göra att fler ger sig ut och cyklar.

I stället gör vi så här: Vi börjar alltid grusupptagningen med att göra en öppningssopning av gång- och cykelvägnätet. Det går till så sopmaskinen kör i mitten av gång- och cykelbanan och sopar upp i en riktning för att det ska vara möjligt att cykla. Det blir inte helt rent från grus men det blir såpass rent att det går att cykla. När den ordinarie grusupptagningen kommer igång ett par veckor senare sopas gång- och cykelbanorna fram och tillbaka i hela sin bredd.

Under vintern hamnar grus även i gräskanten. Det gruset måste sopas bort annars förstörs gräsklipparna. Dessutom försämras vattenavrinningen vilket påverkar asfalten.

Att vi även grusat på de sträckor som ingår i försöket med sopsaltning beror på att vissa dagar i vintras var det så kallt att saltet inte bet på isen och då var vi tvungna att grusa.

Under vintern spred vi ut nästan 6400 ton, det brukar ligga runt 7000 ton. Rekordet är den vintern 2010-2011 då vi spred ut 12 400 ton för att öka säkerheten för cyklister och gående.

Årets grusupptagning väntas vara klar i slutet av maj.

Ulf Palm

Kommunikationsstrateg, Teknik- och fastighetsförvaltningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons