Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås stad tänker för kortsiktigt

Annons
Planeringen borde vara mer långsiktig från kommunledningens sida, anser skribenten.

Västerås kommun behöver en utvecklingsplan fram till 2030. Planen skall ta upp alla konkreta projekt med sina finansieringar. Detta kräver betydligt mer av politiker och tjänstemän. Det krävs ett långsiktigt strategiskt tänkande för att utveckla kommunen till en modern stor stad med tillväxtpotential. Samverkan i regionen är ett krav där kortsiktiga politiska intressen måste ge vika för den demografiska tidsbomben med fler äldre i slutet av livet, än yngre i början av ett aktivt liv. Det kommer att krävas helt nya typer av bostäder än de dyra som byggs i dag.

Näringslivet omstruktureras. Verksamhet i Västerås är på väg till andra orter i Sverige, England, Tyskland och Schweiz. En del av detta beror på infrastrukturen i kommunen. Västerås har förlorat och fortsätter att tappa nyckelresurser. Kommunens politiker måste med hög kompetens motverka flykten av utvecklande verksamheter. Just nu blir Västerås mer som en sovstad till Stockholm.

Just nu bygger man dyra insatslägenheter med plats för 0,6 bilar per lägenhet, där man har två bilar per hushåll. Nu lanseras också nya byggplaner där man skall riva en skola och bygga nya hus för barnfamiljer. Om tre år behöver man en skola igen och då får kommunen bygga nytt. Har inte kommunen en överordnad plan så att man kan göra rätt saker?

Om man nu tecknar ett avtal rörande etablering av en utvecklingsfabrik för batterier kommer frågan vad det kommer att kosta kommunen? Ingen vet riktigt, bara en massa gissningar.

Ingemar Andréason

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons