Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi bör alla hyfsa språket

Annons

Svenska Akademiens ordlista (SAOL).

Olika synpunkter på svenska språket har meddelats. Ett språk ändras och lever. Nya ord tillkommer och andra fasas ut och försvinner. Inget konstigt eftersom tider växlar, nya företeelser dyker upp och framför allt tillkommer teknik med olika användningsområden. Vi påverkas av omvärlden och det är positivt och leder till bättre förståelse för svenska språket. Syftning och meningsbyggnad är något som behövs för att text ska vara begriplig och för att missförstånd ska undvikas. Idag ser jag stora brister i dessa två områden och det kan bli helt galet med syftningsfel och en meningsbyggnad som brister.

Vi pratar om att integrera våra nya svenskar som finns hos oss och det gör vi via språket. För att integrationen ska bli bra för oss alla måste språket vara korrekt. Alla måste förstå ett budskap för att kunna göra rätt, bete sig rätt och hitta sin plats i sitt nya liv. Vi har alla ansvar för det och media har ett stort ansvar eftersom vi som jobbar med gruppen nya svenskar använder media på olika sätt.

Tyvärr ser jag ofta hafsig text med syftningsfel, meningsbyggnad som är undermålig och det värsta av allt – stavfel, i olika tidningar. Vi har alla ett ansvar för att “hyfsa språket” mot varandra oavsett ursprung.

Det enda som är säkert är att språket förändras under tid och betydelsen av att språket lever är viktig och roligt. Vi ska hjälpas åt i språkets förändring och tillämpning och vara nyfikna på språk.

Christina Jansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons