Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi visade skillnaden mellan teknikerna

Svar på Kjell Björklunds ­insändare ”Energibesparing med LED-lampor?” (VLT 4/1).

Annons

Exemplet i Mälarenergis kundtidning Nonstop nummer 4-09 visar hur mycket el som kan sparas om man använder LED-lampor i elljusstakar. Det gör inte anspråk på något annat än att belysa skillnaden i energiförbrukning mellan gammal och ny teknik, omräknat till kronor.

Att dessa ljusstakar ger en liten mängd värme är korrekt och här sätter Kjell fingret på något intressant. Visst kan det vara så att det går åt marginellt mer värmeenergi för att hålla samma temperatur om man använder LED-lampor. Men det gäller bara den kalla årstiden, övrig tid gör inte värmen från lampor någon nytta. Vilket som är bäst beror bland annat på vilken typ av uppvärmning bostaden har och hur den regleras. Vi tror dock att det är effektivare att värmen kommer från fjärrvärmesystemet eller något annat effektivt uppvärmningssystem än från lampor.

Mälarenergis syn på energieffektivisering är att den måste ske inom många olika områden, belysning och uppvärmning är bara två. Matlagning, ventilation, tvätt, tv och datorer är andra områden där tillverkare av maskiner och utrusning utvecklar energieffektiva lösningar.

Om vi lutar oss tillbaka och inte tar till oss ny och energisnålare teknik kommer vi att måla in oss i ett hörn. Därför måste vi tillsammans arbeta med att förbättra oss inom olika områden, små som stora, för att gemensamt bidra till ett hållbart samhälle. Både i hemmet och på företagen.

ansvarig utgivare Nonstop

Ove Fredriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons