Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att kyrkan utmanar normer

Annons

Vem är eller var Jesus? Enligt profan uppfattning en man som levde för tvåtusen år sedan och det historiskt riktiga pronomenet är Han. Men för kyrkan och den kristna tron är Jesus Kristus något mer, inte bara dåtid utan i högsta grad nutid, inte bara människa utan också sann Gud. Kyrkan ägnar sig inte åt åminnelse av en avliden vishetslärare, man åkallar, enligt sin tro, en levande frälsare.

Och det gör stor skillnad. Trots att även Gud i bibeln omnämns med manliga benämningar hoppas jag ingen i dag hävdar att Gud är man, begränsad till det ena genuset i motsats till det andra, Gud som rimligen övergår all mänsklig begräsning, Gud som skapat människan både som kvinna och man till sin avbild. Alla är i lika mån skapade till Guds avbild.

Men så har det inte upp­fattats. Agneta Lejdhamre beskriver i VLT hur Jesu manliga identitet har använts för att förvägra kvinnor prästämbetet.

Vägen till Gud går via mannen, kvinnan förblir mottagare.

Kenneth Tillenius skriver att benämningen av Jesus som Hen förnedrar hans tro. En könsneutral benämning är alltså förnedrande, jag gissar att Hon inte skulle vara bättre. Det visar hur viktigt det är att utmana traditionella könsbenämningar på heliga gestalter. Kvinnors jämställdhet med män, i kyrkan och i samhället, är en kamp som ännu måste kämpas.

Min barndomskompis blir inte förnedrad av att kallas han, hen eller hon. Min kompis utmanade mänskliga normer och gränser för att nå människor i utkanten. Så behöver kyrkan göra i dag.

Tomas Stenström, sångare i Mariakören

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons