Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilseledande av Mälarenergi om solel

Annons

Solpaneler vid E18, öster om Västerås.

I det senaste numret av Mälarenergis kundtidning Nonstop sjunger man återigen solpanelernas lov. För att allmänheten inte skall bli vilseledd ser jag det som nödvändigt med ett antal upplysningar om vad åtminstone jag betraktar som fakta.

I artikeln säger Bengt Stridh, som har varit ansvarig för forskningen runt Solparken vid E18, att det kommer att bli svårt att få solelen att klara sig utan subventioner på våra breddgrader. Mälarenergi tvekar dock inte att erbjuda sina kunder möjligheten att, via subventioner och nettodebitering, köpa något av sina så kallade Solpaket. Någon upplysning om vad produktionskostnaden i dessa paket är per kWh ges inte. Man skriver istället att solelen blir billigare och billigare. Och detta trots att den kostar flera gånger mer än det Mälarenergi har tillgång till på andra sätt.

När solen skiner lovar Mälarenergi att ta emot det solpanelerna ger och i motsvarande grad får solpanelägarna minska antalet kWh på sin elräkning. Det blir ett avdrag på ca 1 kr/kWh och detta kanske i gynnsamma fall nästan kan göra så att panelägarna får ersättning för sina kostnader.

Problemet med det här är att Mälarenergi lika gärna kunde ha fortsatt att låta sina normala producenter leverera till under en tredjedel av det man betalar till panelägarna. Mellanskillnaden får vi som inte har paneler betala.

Jag antar att Mälarenergi tar kostnaden på sin marknadsföringsbudget. Det kan ju inte vara så att de som är ansvariga för produktionen vill köpa in energi till en kostnad som är tre gånger högre än nödvändigt.

Jag har inget emot att man ger stöd till solpaneler. Jag kan till och med tänka mig att betala för dessa försök. Det jag har svårt för att man smyger med att informera om ett antal viktiga ekonomiska fakta i målet.

Är man rädd för att få allmänheten emot sig om detta skulle ske?

Ove Wilder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons