Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vissa tycks få ha hunden lös

Annons
Gäller inte förbudet mot lösa hundar för alla, undrar skribenten.

Under hösten har den observante besökaren på Strömsholms naturreservat knappast kunnat undgå Länsstyrelsens påkostade skyltar, med texten Koppla hunden. Påbudet är inte nytt: löshundsförbudet har angetts på anslagstavlor ända sedan reservatets tillkomst, men för vilka?

Vid ett i tid närliggande samtal med Länsstyrelsen om allemansrätten kontra jakt, framkom med en föredömlig tydlighet att jaktens officiella ställning är fritidssysselsättning. Den utövas på samma mandat som andra fritidssysselsättningar, utan särställning eller förtur till markdisposition, eftersom det man betalar för endast är jaktutövningen – inte dispositionsrätten.

Beslut om markanvändning är i alla lägen markägarens – inte jakträttsinnehavarens. Utöver själva utövningen skiljer jakten sig således inte i något avseende från annan naturrelaterad fritidssysselsättning, och faller då rimligen under samma lokala föreskrifter som för allmänheten i övrigt, inte minst vad gäller hundhållning.

Ändå ser man gång på annan – särskilt kring Billingen – hur jaktutövarna satt i system att nonchalera de föreskrifter som är tydligt anslagna för reservatet: Man kör bil inne på området – trots förbud, eldar på icke angiven plats – trots förbud, släpper hund lös – trots förbud, och på det hela taget uppför sig som om man var undantagen regelverket. Och det ska då påpekas att vi här inte talar om jaktlagstiftningen, och vad där gäller för jakt med hund, utan Länsstyrelsens lokala föreskrifter för reservatet.

Det är tillräckligt spektakulärt att jakt alls kan förekomma i ett reservat, som i övrigt är så strängt reglerat att det inte tillåter skada ens på en lavbit eller insekt. Och det regellösa beteendet runt jakten har pågått under så lång tid, och så ogenerat, att man frestas tro att det sker med Länsstyrelsens goda minne.

Om så verkligen är fallet talar man med kluven tunga, och det vore på sin plats att ansvarig tjänsteman trädde fram och förklarade hur man tänkt sig försvara den dubbelmoralen. Är det ett löshundsförbud bör det gälla trovärdigt. I annat fall ser jag inget hinder i att allmänheten kopplar loss sina hundar igen, och med jägarna som prejudikat, åberopar envars respektive fritidssysselsättning.

Då kan Länsstyrelsen ta hem sina skyltar igen, och nöja sig med de generella regler, som redan i lagstiftningen gäller för hund i markerna. Jag är åtminstone inte benägen själv att beakta ett regelverk, som är tänkt bara för vissa.

Hans Lindmark

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons