Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2013 blev långt ifrån ett riktigt bra år

Den arabiska våren kom av sig, Obama har det trassligt, EU hankar sig fram medan Putin talar maktspråk.

Annons
Håller distans. President Obama markerade missnöje med Rysslands president Putin, som förföljde oppositionella och införde lagar mot homosexuella. Foto: AP/Scanpix/TT

Förhoppningar kom på skam 2013, men på längre sikt finns gott hopp om en bättre värld. De folkliga upproren väckte förhoppningar om mer öppenhet och demokrati i arabvärlden. Men under 2013 avsattes den folkvalde presidenten Mursi i Egypten i vad som närmast måste betecknas som en militärkupp.

Där fanns stora frågetecken om vart den islamistiske Mursi ville leda Egypten, men militärens allt hårdare styre är ändå allvarliga steg tillbaka.

I Syrien fortsatte inbördeskriget. Både diktatorn Assad och den alltmer islamistiskt dominerade oppositionen fick stöd utifrån.

Det blev ett avtal i stället för en militär attack om kemiska vapen, men det grymma kriget fortsätter. Det har lett till miljoner flyktingar, medan ett militärt avgörande ter sig avlägset.

Även i Ryssland verkar förutsättningarna för öppenhet, tolerans och demokrati försämras. President Vladimir Putin behåller makten genom en allt hårdare ton och åtgärder mot den egna befolkningen och mot grannländerna. Utvecklingen i Ukraina står och väger, en seger för oppositionen vore ett stort nederlag för Putin och hans översittarfasoner.

Kina fortsätter att utvecklas ekonomiskt, men kommunistpartiet behåller den politiska makten. Världens klimat-samarbete hackar.

I världens mäktigaste demokrati USA var en allvarlig budgetkris nära. Till slut tog sig politikerna samman, men politiska motsättningar kvarstår. President Obama har bekymmer med genom- förandet av sjukvårds-reformen. Presidenter brukar ha det besvärligt den andra mandat- perioden, och så även Obama. Vi har under året skrämts av hur många USA har övervakat.

I Europa verkar euron ha övervunnit den värsta krisen, men i flera länder bubblar missnöjet över åtstramningar, EU och de egna politikerna.

I Tyskland, som har den bästa ekonomin, gjorde förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater ett bra val, men fick ändå en svagare ställning i parlamentet. Resultatet blev en omaka regering med Socialdemokraterna.

Sverige har klarat sig relativt bra, men den svaga utvecklingen, främst i övriga Europa, har gjort att återhämtningen dröjt.

Den svenska regeringen har haft ett besvärligt år, trots det relativt goda läget. Här ligger jämförelser med Norge, som bytte regering, nära till hands. Det är svårt att vinna tre val i rad.

Långsiktigt finns mer hoppfulla nyheter. Afrika utvecklas, fler får gå i skola och de medicinska framstegen fortsätter. Under ytan blir världen, trots bak-slagen 2013, ändå bättre.

VLT önskar läsare och annonsörer ett Gott Nytt År.

Mer läsning

Annons