Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla människor har rätt till en privat sfär. där de kan ta paus från allt och slippa all uppmärksamhet – även kungligheter"

Den senaste veckans mediestorm kring prinsessan Madeleine och Jonas Bergström har kulminerat. Förlovningen är bruten och de två går skilda vägar. Det var ett bra beslut.

Annons
På egen hand. Prinsessan Madeleine är inte längre förlovad med Jonas Bergström. FOTO: SCANPIX

”Alla har vetat om det.” Så brukar de så kallade vännerna säg till pressen när de blir tillfrågade om de visste att kändisen XX var otrogen mot sin äkta hälft. Så lät det bland annat när det uppdagades att golfproffset Tiger Woods varit otrogen mot sin fru Elin.

Så var dock inte fallet med prinsessan Madeleine. Hon ska ha vetat om fästmannens numera vitt omtalade snedsteg i Åre och hans vidlyftiga partajande på diverse nattklubbar. Ändå har hon hållit masken, velat hålla krisen borta från offentlighetens obarmhärtiga ljus och försökt rädda förhållandet.

Måttet var dock rågat när 21-åriga Tora Uppstrøm Berg – mot betalning – berättade för norska Se Hør om sin natt med Bergström. I lördags slog prinsessan upp förlovningen och tog därefter till tillflykt till New York. Inte mycket till tillflykt, kanske, när journalister och paparazzi uppges punktmarkera ställen där de förväntar sig att prinsessan kommer att dyka upp förr eller senare. Hittills har hon dock lyckats undvika dem.

Prinsessans kris i privatlivet har antagit märkliga proportioner i kvälls- och skvallerpress. Visserligen är hon en teoretisk arvtagare till den svenska tronen, och det av den anledningen finns ett visst intresse av vad hon gör, men någon måtta får det vara. Nu när det mesta av hysterin kring Tiger och Elin Woods har lagt sig är det som om man hoppat jämfota av förjusning över en ny otrohetshistoria av vältra sig i. Det är oanständigt.

På internet har vissa tidningar till och med frågat sina läsare om otrohetshistorien förändrat folks syn på kungahuset. Vad har det med saken att göra? Det är inte prinsessan som ställt till det och att vara av kunglig börd är ingen garanti för att tilltänkta äkta hälfter håller sig på mattan. Det hade inte ens varit någon garanti mot otrohet om Bergström själv varit kunglig så argumentet att kungliga bara ska få gifta sig med andra kungliga håller inte.

Nu när förlovningen är bruten sägs Uppstrøm Berg ångra sig. Inte att hon haft en affär med Bergström utan att hon berättade om den. Vet skäms!

Vem som helst som haft kris i sitt förhållande vet hur jobbigt det är. För oss okändisar är det nog svårt att föreställa sig hur det skulle vara om det dessutom skulle basuneras ut i medierna.

Oftast tycker vi inte om Storebrorsfasoner i form av övervakning var vi än är. Tänk då att ha en hel drös med journalister och fotografer i hälarna så fort man vill gå utanför dörren – bara för att den man är förlovad med har gjort bort sig.

Vädjar vi till vår omgivning att vi vill vara i fred så får vi oftast vara det. Respekt och hänsynstagande kallas det. När Hovet ber om detsamma för medlemmar av kungahuset tycks det numera tyvärr få omvänd effekt: mediebevakningen ökar. Respekten och hänsynstagandet är som bortblåsta.

Den styrka som mediestormen kring prinsessan Madeleine och Jonas Bergström har antagit är bekymmersam. Gränsen för vad man anser att kända personer ska finna sig i när det gäller rapportering om deras privatliv har flyttats fram avsevärt. Deras rätt att över huvud taget ha ett har krympt.

Alla människor har rätt till en privat sfär. där de kan ta paus från allt och slippa all uppmärksamhet – även kungligheter.

Mer läsning

Annons