Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla turer kring Saudiarabien bottnar i den svenska vapenexporten. Den har varit för vidlyftig.

Sten Tolgfors avgång blev oundviklig, men borde utnyttjas för en rejäl ommöblering i regeringen.

Annons
Exit Tolgfors. Försvarsminister Sten Tolgfors avgick som försvarsminister, på egen begäran enligt statsminister Fredrik Reinfeldt. foto: scanpix

Avslöjandena om vapensamarbetet med Saudiarabien ville aldrig ta slut. Det var svårt att följa med alla turerna och uppgift stod mot uppgift. Men försvarsminister Sten Tolgfors blev alltmer trängd.

Det spreds uppgifter i medier, dock dementerade av Försvarsdepartementet, om att dokument inte skulle ha diarieförts för att skydda Tolgfors. Ekoredaktionen hävdade att Must, den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, skulle ha finansierat bulvanföretaget SSTI. Det skulle i sin tur hjälpa saudierna att bygga en vapenfabrik. Konstitutionsutskottet granskar och Justitiekanslern (JK) utreder sekretessbrott.

Mot den bakgrunden är Tolgfors avgång inte förvånande. Frågorna blev alltmer besvärande. All uppståndelse kring vapen-affären gjorde det svårare för Tolgfors att arbeta med försvarets framtid. För egentligen är vapensamarbetet med Saudiarabien ett sidospår om handel snarare än om försvarets utformning.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har varit allt annat än en ”mjukis” när moderata ministrar har trasslat till det för sig. Två fick avgå redan i samband med regeringens tillkomst. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, en av arkitekterna bakom de Nya Moderaterna, avgick efter ofördelaktiga uppgifter om privatlivet.

Cristina Husmark Pehrsson var hårt ansatt som ansvarig för regeringens förändringar av sjukförsäkringen. Efter valet fick hon avgå. Tidigare försvarsministern Mikael Odenberg avgick däremot på eget bevåg i protest mot försvarsnedskärningar.

Mot den bakgrunden är det lätt att ta Sten Tolgfors försäkringar om att avgången var planerad och frivillig med en stor nypa salt. Tolgfors var vid tillträdet betraktad som lättviktig och kallades elakt ”tomhylsan”. Regeringens sätt att spara i försvarets materielförsörjning fick också nyligen hård kritik av Riksrevisionsverket.

Men som helhet har Tolgfors vunnit ökad respekt. Från olika håll kommer upp-skattande ord om hans vilja och förmåga att sätta sig in i sakfrågorna.

Alla turer kring Saudiarabien bottnar i den svenska vapenexporten. Den har varit för vidlyftig och gått till länder som inte borde ha fått köpa svenska vapen. När ett avtal väl är slutet, i detta fall av den tidigare socialdemokratiska regeringen, är det svårt att ta sig ur. Då ökar frestelsen att slira kring reglerna för att samtidigt hålla avtalet och undgå kritisk granskning.

Spekulationerna pågår om vilken moderat som ska efterträda Sten Tolgfors. Här öppnas ett tillfälle för regeringen att möblera om bland ministrarna. Regeringen har på senare tid fått kritik för att gå på tomgång och opinionsstödet har sviktat.

Moderaterna har varit de främsta till-skyndarna av avtalet med Saudiarabien, medan Folkpartiet och Kristdemokraterna velat vara mer restriktiva med vapenexporten. Det talar för att den nya försvarsministern borde komma från ett annat parti.

Folkpartiet börjar få bekymmer med skolfrågorna och Kristdemokraterna har det till och från kämpigt på Socialdepartementet. Centerpartiet har fått kritik för att trampa vatten om energi- och näringspolitik.

Därför kunde gott några departement skiftas mellan partierna. I dag är ministerrekryteringen bunden till det parti som just nu ”har” ett givet departement. Det begränsar urvalet. Risken för slentrian ökar också efter nästan sex år vid makten.

Här finns utrymme för ett ge regeringen en nystart.

Mer läsning

Annons