Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen kan få problem med den goda ekonomin.

Moderaterna kunde i helgen samlas till rikskonferens som Sveriges största parti. Men den borgerliga regeringen ser ut att ha tappat sin klara ledning bland väljarna.

Annons
Mer utsatt. Statsminister Fredrik Reinfeldt under Moderaternas rikskonferens. Regeringen som helhet tappar i opinionsmätningarna.

I helgen kom ytterligare tre i den strida strömmen av opinionsmätningar. De visade alla att Moderaterna fortsatt är landets största parti. Efter att nästan ha kommit i kapp Socialdemokraterna i själva valet har Moderaterna därefter varit störst i opinionsmätningarna.

Så Moderaterna kunde samlas till rikskonferens i helgen i god stämning. Radarparet Fredrik Reinfeldt och Anders Borg kunde framträda och tala om arbete och ansvar. Ekonomin fortsätter att utvecklas bra, statens kassakista är på väg att åter bli välfylld. Moderaterna anstränger sig för att bli ett brett statsbärande parti.

Även om stödet för Moderaterna fortsatt är högt är det fallande för Alliansregeringen som helhet. Opinionsmätningarna visar alltjämt på ett övertag för den borgerliga alliansen över de rödgröna partierna. Men skillnaden har minskat och i några mätningar har det i princip varit dött lopp.

De andra borgerliga partierna har det besvärligt, Centerpartiet och Kristdemokraterna är farligt nära och ibland under riksdagens spärrgräns på 4 procent. I alla helgens mätningar hade Socialdemokraterna 30–31 procent, Miljöpartiet knappt 10 procent och Vänsterpartiet runt 5 procent.

Sverigedemokraterna hade i alla mätningarna god marginal till spärrgränsen. I två av helgens tre mätningar var Sverigedemokraterna Sveriges fjärde största parti efter Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. I dagsläget tyder inget på att Sverigedemokraterna kommer att åka ur riksdagen i nästa val. I så fall blir det fortsatt svårt att bilda majoritetsregeringar så länge de politiska blocken består.

De rödgröna partierna har dock tagit en paus i sitt samarbete och lade inga gemensamma alternativ till vårbudgeten. Skillnaderna var påtagliga, Vänsterpartiet var tillbaka i sin gamla roll som vänsterytter, medan Miljöpartiet i flera frågor som rutavdrag och synen på företagande låg närmare regeringen. Socialdemokraterna låg lågt och hänvisade till att det kommer mer utförliga förslag i höst.

Närmare valet kan den rödgröna oenigheten, om den består, bli en belastning. Nu spelar den däremot mindre roll och de rödgröna partierna hoppas nog locka väljare genom att uppträda mer på egen hand.

Regeringen kan också paradoxalt nog få problem med att ekonomin går så bra. Valvinsten handlade mycket om att regeringen skötte finanskrisen bra och att en hel del väljare tyckte att kärva tider kräver kärva beslut.

När det inte finns några akuta kriser brukar det bli mer fokus på problem i välfärden eller på ökande klyftor. Senast i går presenterade Sveriges Radio en SCB-mätning om ökande inkomstklyftor och större skillnader mellan olika bostadsområden. Debatten om barnfattigdomen pressar regeringen och kritiken mot förändringarna i sjukförsäkringen kvarstår. Efter över fyra år vid makten och med en växande ekonomi ställs regeringen mer direkt till ansvar för brister i a-kassa, skola eller sjukvård.

Därför gäller det för de borgerliga partierna att presentera en en tydlig färdriktning, det går knappast att vinna ett val till på arbetslinje och kompetens.

Mer läsning

Annons