Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen till attack om resultat och rödgröna

Partiledardebatten gav en försmak på valrörelsen.

Annons
Fundersamma. Folkpartiets partiledare Jan Björklund och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) lyssnar på Mikael Damberg(S) vid partiledardebatten i riksdagen.Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen gör rätt i att rikta in sig på bristen på samlat regeringsalternativ. De rödgrönas opinionsövertag gör att de behöver bli mer tydliga om vad som väntar efter en valseger.

Partiledardebatterna i riksdagen har en fördel jämfört med tv-debatter. Inläggen och replikerna är fler, den som lyssnar kan få en bättre bild av politik och partiledare.

Därför är det trist att Stefan Löfven (S), liksom Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Margareta Andersson (S), inte sitter riksdagen. Det är ett svaghetstecken att de främsta socialdemokratiska företrädarna har fått hämtas utanför riksdagen.

I gårdagens debatt deltog inte heller Jimmie Åkesson (SD), men det var förståeligt då han nyligen hade blivit pappa. Men som helhet är det en brist att inte alla partiledare deltar.

Regeringen ligger illa till i opinionsmätningarna och behöver visa den att den egna politiken har givit resultat. Det är alltid svårt för en regering att vinna tre val i rad, och nu sprids en bild av nedskärningar och onödigt stora skattesänkningar.

De borgerliga partiledarna lyfte därför fram en motbild av hur det står till i Sverige.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) talade om att Sverige hade klarat sig bättre än de flesta andra länder, utbildningsminister Jan Björklund (FP) lyfte fram de många skolreformerna, näringsminister Annie Lööf (C) talade väl om arbetskraftsinvandring och socialminister Göran Hägglund (KD) om fördelarna med att kunna välja vårdgivare.

Alliansen behöver också minska oppositionens trovärdighet som regeringsalternativ. Där fanns varningar för hur det går med rätten att välja vård eller skola om Jonas Sjöstedt (V) är i regeringen. Jan Björklund hävdade att Miljöpartiet hade ett mer populistiskt budskap, där ”Vi lovar inte guld men gröna skogar” hade ersatts av ”mer till de flesta”.

Socialdemokraterna kritiserar regeringen hårt, men hur stora är skillnaderna i den ekonomiska politiken? Partiet har accepterat jobbskatteavdraget, och det är osannolikt att regeringen föreslår större skattesänkningar inför valet. Socialdemokraterna tycker att budgetunderskottet är för stort. Det gör att de saknar pengar att bjuda över regeringen.

Socialdemokraterna larmar om skolan, men har accepterat regeringens stora återrullningar, (tidigare betyg, mer fokus på undervisning och hyfs, nygammal gymnasieorganisation och återgång till lärare som undervisar på ett stadium och mer ämneskunskaper.)

Under Folk och Försvar kritiserade Stefan Löfven regeringens försvarspolitik. Men även där är det svårt att veta vad Socialdemokraterna skulle göra annorlunda, i synnerhet om de ska samarbeta med V och MP.

Opinionsmätningarna pekar på att de rödgröna kan få egen majoritet. Då finns det all anledning att ställa frågor om politikens innehåll. Det gäller att inte köpa grisen i säcken.

Mer läsning

Annons