Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Assange har på ett skamlöst sätt utnyttjat målet för vinning för egen sak, Wikileaks varumärke"

Julian Assange bör äntligen utlämnas till det svenska rättsväsendet för att kunna förhöras. Mediecirkusen kring ärendet har i flera avseenden varit bisarr.

Annons
Förlorade. Julian Assange är misstänkt för sexuella övergrepp. Han utnyttjade varje möjlighet att slippa bli prövad i det svenska rättsväsendet. Men han förlorade i alla brittiska domstolar och nu gör han ett sista (?) försök att undgå ett utlämnande.

Processen för att få Wikileaks grundare Julian Assange prövad i svensk domstol har varit lång. Han står åtalad för sexuellt ofredande och olaga tvång mot en kvinna och våldtäkt mot en annan, brott han ska ha begått sommaren 2010.

På onsdagen slog brittiska högsta domstolen fast att Assange ska utlämnas från England där han befinner sig sedan en längre tid. Men Assange prövar alla juridiska knep och fick ytterligare två veckor för att försöka få målet omprövat. Agerandet påminner mest om en rättshaverist. Förhoppningsvis står domstolen på sig och utlämnar Assange.

Oaktat om han är skyldig eller inte är det önskvärt att Assange äntligen förhörs i fallet. Efter förhöret är det inte ens säkert ännu att fallet kommer att tas upp i domstol.

Konspirationsteorierna kring fallet har varit många. De båda kvinnorna som fallet gäller anses av flera debattörer befinna sig i maskopi med USA. Det svenska rättssystemet har vidare anklagats för att döma anklagade våldtäktsmän alltför lättvindigt, vilket inte är fallet. Snarast är det svenska regelverket beträffande sexualbrott snarlikt de flesta andra länders.

Wikileaks är en organisation som har gjort sig känd för att sprida konfidentiellt material om länders förehavanden. Uppgifter från dessa dokument har i flera fall kommit att skada diplomatiska relationer länder emellan liksom utsatt berörda i ickedemokratiska länder för svårigheter.

Samtidigt har andra dokument bidragit med välbehövlig genomskinlighet.

De rykten som Assange och hans supportrar lyckats få i omlopp, även i kretsar av utländska jurister som borde veta bättre, om det svenska rättssystemet är i många fall befängda. Män sägs kunna bli dömda för våldtäkt om en kondom spricker, kvinnors version av händelseförlopp ryktas vara allenarådande och politiker tros numera av många vara de som i praktiken dömer i svenska domstolar.

Professorn i civilrätt Mårten Schultz konstaterar i ett inlägg i Svenska Dagbladet att ett förvägrande från Storbritanniens högsta domstol att lämna ut Assange till Sverige hade varit ett underkännande av det svenska rättsväsendet. Schultz skriver att den svenska rättssäkerheten är hög, något som nog de flesta i Sverige skulle hålla med om. Vidare bedömer han korruptionsgraden i den svenska domarkåren som låg.

Assange känner nog till allt detta. Och oavsett om han är skyldig eller ej har han på ett skamlöst sätt utnyttjat målet för vinning för den egna saken, Wikileaks varumärke.

Författaren Katarina Wennstam brukar säga att alla känner ett våldtäktsoffer, men att ingen känner en våldtäktsman. Med det påståendet avser hon att ingen vill tro att någon i deras familj eller bekantskapskrets är kapabel att våldta.

Assange supportrar har skamlöst exploaterat de två kvinnor som anklagar Wikileaks-grundaren för våldtäkt respektive sexuellt ofredande och olaga tvång. De har fått löpa gatlopp och har anklagats för allehanda märkligheter. Oaktat om Assange är skyldig eller ej är kvinnornas upplevelse uppenbarligen att så är fallet. Att då ställa till en mediecirkus i vilken de anklagas för att vara i maskopi med CIA är hänsynslöst. En insikt krävs om att Assange omöjligt kan vara oantastlig av det övriga rättsväsendet enkom för att han i vissa kretsar ses som en hjälte för yttrandefriheten.

Mer läsning

Annons