Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtgärderna för att minska arbetslösheten, inte minst bland ungdomar, måste fortsätta med oförminskad styrka.

Västerås har klarat sig förhållandevis bra under lågkonjunkturen. Därför är det bekymmersamt att ungdomsarbetslösheten, trots detta, är så hög.”Var fjärde arbetslös i Västerås är en person under 25 år.”

Annons
Utanför. Många ungdomar dyker upp på rekryteringsmässan i Västerås varje år. Just nu har 1 700 ungdomar i kommunen mellan 15–24 år inget jobb att gå till.foto: per g norén/arkiv

Där har ni det, svart på vitt. 1700 ungdomar i åldrarna 15–24 år har inget jobb att gå till. Det är den näst högsta siffran bland de fem jämnstora kommuner som jämförts. I föga avundsvärd topp ligger Eskilstuna, med flest arbetslösa ungdomar.

Fast det här med svart på vitt är inte riktigt hela sanningen. Alla dessa ungdomar har inte lämnats åt sitt öde. Enligt de siffror som presenterades för kommunstyrelsen nyligen har 1100 av de 1700 arbetslösa ungdomarna någon sorts sysselsättning: inom Arbetsförmedlingens jobbgaranti, stadens rekryteringsplatser, ungdomsplatser och Jobbcentrum.

Regeringspartierna har gång på gång fått höra vad de minsann lovade i valrörelsen 2006: att Sverige skulle bli ett av de länder i Europa som har den lägsta arbetslösheten. Sedan kom den globala, ekonomiska krisen och kullkastade alla planer på detta. Situationen på arbetsmarknaden ändrades snabbt och i stället för att ha minst antal arbetslösa ungdomar har vi nu nästan störst.

Det borgerliga styret i Västerås har, inte minst på VLT Debatt, gång på gång fått höra från oppositionen att det görs för lite för de arbetslösa ungdomarna i stan. De styrande kontrar varje gång med att räkna upp allt som faktiskt görs och har gjorts. En känga åt den socialdemokratiska skolpolitiken, som är medskyldig till dagens situation, delas också ut med jämna mellanrum.

Danmarks sätt att tackla ungdomsarbetslösheten nämns ofta som förebild när det gäller hur man ska få ned arbetslösheten bland svenska ungdomar. I Danmark är ingångslönerna för ungdomar lägre, det är lättare att anställa och lättare att säga upp. Modellen innebär också mycket coachning och utbildning för att den enskilde ska bli anställningsbar.

Folkpartiets kommunalråd i Västerås, Roger Haddad, skrev redan för nästan exakt två år sedan en debattartikel i VLT i vilken han förde fram den danska modellen som något att ta efter. Oppositionen slog bakut redan då och gör det fortfarande.

För ungefär fyra år sedan, i april 2006, uppgav Statistiska centralbyrån att arbetslösheten bland ungdomar var 14,3 procent under rådande högkonjunktur. Enligt de siffror som presenterades för kommun-styrelsen är ungdomsarbetslösheten i dag, 2010, 14,7 procent i lågkonjunktur. Det tyder på att något faktiskt görs och görs rätt, annars hade siffrorna varit betydligt högre.

Västerås har ändå klarat sig ganska bra under lågkonjunkturen jämfört med många andra orter i landet och i synnerhet jämfört med övriga delar av länet. Trots detta är alltså ungdomsarbetslösheten så hög. Så visst är det bekymmersamt, det ska vi inte sticka under stol med.

När förre statsministern Göran Persson (S) i en radiointervju 2006 konfronterades med den höga ungdomsarbetslösheten, viftade han avvärjande bort problemet och slog fast att när konjunkturen vänder så är det de unga som får jobb, inte de gamla.

Det finns nu tecken på att konjunkturen kan vara på väg att vända uppåt igen. Det känns hoppfullt. Allians för Sverige har dock inte råd att göra om Perssons misstag och tro att allt löser sig av sig självt när det vänder.

Åtgärderna för att minska arbetslösheten, inte minst bland ungdomar, måste likafullt fortsätta med oförminskad styrka. Om ett par månader tar ännu en årskull studenten och ska ut på en arbetsmarknad där konkurrensen om vartenda jobb är stenhård.

Mer läsning

Annons