Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även Kinas kontakt med omvärlden borde på sikt leda till att det blir allt svårare att upprätthålla diktaturen.

Kinas expansionskraft oroar många. Men för att fortsätta utvecklas måste den kinesiska regimen i flera avseenden anpassa sig.

Annons
Kina. Ett av de problem som Kina står inför är den låga andelen flickor som föds.foto: scanpix

En längre artikel i Svenska dagbladets näringslivsdel i går handlade om Kinas ekonomiska tillväxt. Frågan som har lyfts i många sammanhang den senaste tiden. Intresset för Kinas ekonomi grundas i primärt två faktorer. Den ena är den konkurrens som länder i Väst utsätts för som en följd av Kinas expansion. Den andra anledningen är oron för ar att Kina ska statuera exempel på att det i stor skala går att bygga upp en stark ekonomi i ett diktatoriskt land. Men den kinesiska ekonomin står inför problem.

Ekonomiprofessorn Ari Kokko konstaterade vid ett seminarium om Kina, anordnat i våras av SNS, att den kinesiska arbetskraften i dag är kraftigt underbetald. I en marknadsekonomi med fria fackföreningar skulle lönenivån ha varit den dubbla. Vidare framkom att Kina, den kommunistiska ideologin till trots, är mer ojämlikt än USA.

Vid samma seminarium hävdade Kristina Sandklef, makroekonom på East capital, att det kommer att bli en utmaning för Kina att inte fastna i den så kallade medelinkomstfällan. Tillväxten måste i högre grad bli innovationsdriven och inriktad på hemmamarknaden, en utveckling som så sakta har påbörjats.

Ännu ett problem som landet står inför gäller befolkningen. Liksom flera andra länder står Kina inför problem med en åldrande befolkning. Genom ett barnspolitiken råder det dessutom ett stort underskott på flickor. Dessa aborteras selektivt i Kina där söner värderas högre och det i praktiken är mycket svårt att uppfostra fler än ett barn.

Rapporteringen om Kina tenderar dock att kretsa kring hur vi påverkas av landets framfart snarare än hur kineserna själva påverkas. Niklas Elert konstaterar dock följande i en ledarartikel i Expressen: ”Den verkliga tragedin är så klart att världen tidigare gått miste om så många potentiella kinesiska Einsteins, Curie och Jobs.” I stället för att var rädda för Kinas expansionskraft borde vi tillvarata den. Det vi oroa oss för är snarast det kinesiska statsskicket.

Sannolikt kommer dock den kinesiska regimen att bli tvungen att anpassa detta. I en stor studie av Kina, utkommen tidigare i år, anger representanter för Världsbanken sex faktorer som regimen i Kina bör ta i beaktande för att kunna fortsätta sin utveckling. Ett av dessa gäller relationen mellan regimen och marknaden liksom den privata sektorn. Denna skulle behöva genomgå en fundamental förändring. Singapore brukar lyftas som ett exempel på ett land i vilket man har lyckats med att bygga upp en stark marknadsekonomi trots bristen på demokrati. Att implementera samma modell i Kina är dock inte oproblematiskt då landet är så otroligt mycket större och därigenom mer komplext.

I studien konstateras även hur viktig Kinas relation med omvärlden är för landets tillväxt. Genom att fortsätta intensifiera sådant som handel med, investeringar i och finansiella länkar till den globala ekonomin kommer Kina lättare att kunna fortsätta att utvecklas.

Även kontakten med omvärlden borde på sikt leda till att det blir allt svårare att upprätthålla diktaturen. Internet har haft denna påverkan och ju större informationsinflödet från omvärlden blir desto svårare blir det att upprätthålla illusionen av att den kinesiska modellen är den enda gångbara för landet.

Mer läsning

Annons