Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Azerbajdzjan är inte det enda diskutabla landet i vilket Europa samlas för festligheter i år.

Internationella evenemang får inte bli propagandaevent för regimer som förtrycker sin befolkning.

Annons
Azerbajdzjan. Under årets Eurovision Song Contest i Baku bör de odemokratiska förhållanden som råder i landet uppmärksammas internationellt.

Inför OS i Kina 2008 höjdes många röster för en bojkott. Att delta i ett evenemang i en diktatur som Kina ansågs inte moraliskt rätt. De olympiska spelen sågs som en möjlighet till världsomspännande propaganda för kommunistregimen i landet. Men att OS arrangeras i kontroversiella länder är ingen ny företeelse, redan 1936 fick Nazityskland agera värd för OS. Spelen blev en scen för den nazistiska propagandan, dock hotade Internationella OS-kommittén att flytta spelen när Hitler försökte att stoppa judiska deltagare i det tyska laget. På 1980-talet var det sedan Sovjetunionens tur att stå värd för olympiska spelen.

I år arrangeras Eurovision Song Contest i Azerbajdzjan. Ett land präglat av politiska kontroverser. I Azerbajdzjan är sedan 2003 Ilham Alijev president. Han efterträdde sin far Heydar Aliyev när denne gick bort efter tio år vid makten. Fadern utsåg helt sonika sin son till premiärminister och efter faderns död tog sonen över presidentposten.

Till synes är Azerbajdzjan en demokratisk republik. Men stor makt tillfaller presidenten och parlamentsvalen har kritiserats hårt av internationella organisationer för utbrett fusk. I praktiken är landet en absolut monarki i vilken makten går i arv.

Även pressfriheten är tvivelaktig. Svenska Dagbladet liksom Dagens Nyheter har rapporterat om den oppositionella journalisten Khadija Ismailova som blivit filmad i sitt hem då hon haft sex med sin pojkvän. I hotbrev fick hon sedan reda på att denna film skulle visas på tv om inte hennes kritiska skrivande om presidentfamiljen upphörde. När Khadija offentliggjorde hoten lades filmen ut på internet.

Inför Eurovisiontävlingen har flerfamiljshus rivits och de boende tvingats bort, allt för att skapa en magnifik utsikt från tävlingsarenan. En mur för att dölja stadens fattiga områden ska även ha byggts.

Paradoxalt är Azerbajdzjan som oljestat inte ett fattigt land, trots detta är den genomsnittliga inkomsten mycket låg medan priserna är i klass med svenska.

Men Azerbajdzjan är inte det enda diskutabla landet i vilket Europa samlas för festligheter i år. Om bara några månader arrangeras fotbolls-EM i Ukraina. Till följd av hur oppositionsledaren Julia Tymosjenko behandlats överväger nu Angela Merkel att bojkotta eventet. Även Androulla Vassiliou, EU-kommissionär med ansvar för idrott, liksom Fredrik Reinfeldt kommer att bojkotta de matcher som spelas i Ukraina, men inte dem som spelas i det andra värdlandet Polen. Regimen i Ukraina har genom att fängsla oppositionella rört sig i samma riktning som Ryssland.

Om två år väntar sedan ishockey-VM i Vitryssland. Ett land i vilket parlamentsvalet 2008 liksom presidentvalet 2010 dömts ut av internationella observatörer. Flera av president Lukasjenkas främsta politiska utmanare har försvunnit spårlöst och är sannolikt inte längre i livet. Flera presidentkandidater har även fängslats inför val.

En bojkott vare sig av evenemanget i Ukraina, i Azerbajdzjan eller i Vitryssland är knappast aktuell. Men när all internationell uppmärksamhet riktas mot länderna bör detta ske med kritiska ögon. Det är ett utmärkt tillfälle att lyfta fram de förhållanden som råder och skapa en debatt mot det som sker.

De internationella evenemangen får inte ännu en gång bli propagandaevent för regimer som förtrycker sin befolkning.

Mer läsning

Annons