Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildt är snabbt framme och twittrar om självmordsbombare, men är mer diskret när det gäller ungerska partivänner.

Som tur är har det roterande ord-förandeskapet i EU blivit mindre viktigt. Men de moderata statsråden borde ändå vara tydligare med kritik av vad som händer i Ungern.

Annons
Klarspråk krävs. Moderater som statsminister Fredrik Reinfeldt har legat lågt i kritiken av Ungerns premiärminister Viktor Orban.foto: scanpix

Det närmaste halvåret har Ungern det roterande ordförandeskapet inom EU. Sveriges två ordförandeskap var betydelsefulla inte minst för att förankra EU-medlemskapet bland folket. Under sex månader företrädde den svenske statsministern EU och svenska ministrar arrangerade möten och försökte nå EU-överenskommelser inom sina ansvarsområden. Det gjorde EU-medlemskapets fördelar och ansvar mer påtagliga.

Nu har dock EU:s nya fördrag förändrat förutsättningarna. Statsminister Fredrik Reinfeldt lotsade slutligt fördraget i hamn och blev därmed den siste regeringschefen som fick företräda EU under ett halvår. Därefter har belgaren Herman van Rompuy som den förste permanente ordföranden i rådet talat för EU:s regeringschefer och Catherine Ashton fått ansvaret att företräda EU inom utrikespolitiken.

Det roterande ordförandeskapet finns kvar för fackministrarna. I höstas var Belgien ordförandeland och det första halvåret 2011 är det Ungern. De två länderna visar att det var klokt att ändra fördraget och införa permanenta ordföranden. Belgien har under hela sin ordförandeperiod inte haft någon fungerande regering, men expeditionsministrar har lett EU-samarbetet. Det har visat sig gå förvånansvärt bra, mycket beroende på att mer makt åt EU är en av de få saker flamländska och vallonska politiker är överens om. Men det hade nog varit värre med den gamla modellen, då Belgiens premiärminister skulle ha talat för EU i världspolitiken.

Om den belgiska regeringen kan sägas ha för lite handlingskraft är problemet det motsatta med Ungern. Där har regeringspartiet Fidesz två tredjedels majoritet i parlamentet. Regeringschefen Victor Orban får kritik för att politisera ämbetsverk, diskriminera utländska företag och för att inskränka pressfriheten.

Med en ny medielag skall medierna övervakas och rapportera ”balanserat”. Vad som är balanserat avgör ett politiskt tillsatt medieråd. Medielagen har fått kritik från bland annat den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och brittiska UD. Sverige låg lågt, men nu har EU-minister Birgitta Ohlsson instämt i kritiken.

Utrikesminister Carl Bildt förefaller något selektiv i sina uttalanden. Han är snabbt framme och twittrar om självmordsbombare, men är mer diskret när det gäller ungerska partivänner. Oppositionens riksdagsseger om besparingar i riksdagskansliet fick också Bildt att snabbt lägga ned ambassaden i Hanoi, ett beslut som verkar påverkat av att vilja komma åt Socialdemokraterna och reflexer från en gammal Vietnamdebatt. För nog borde Sveriges goda rykte i det ekonomiskt snabbt växande Vietnam vårdas bättre.

Det är i och för sig bra att andra än moderata statsråd ges utrymme, men om Ungern kunde Carl Bildt gott ha uttalat sig. Då Fidesz är Moderaternas systerparti borde kritik från utrikesministern eller statsministern ha bättre genomslagskraft.

Även om EU inte har rätt att styra och ställa i medlemsländernas inrikespolitik bör länderna inte avstå från att kritisera var-andra, i synnerhet inte om grundläggande demokratiska friheter hotas.

Mer läsning

Annons