Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir SD utstött eller martyr av isolering?

Alla partier behöver inte alltid vara med, men demokratiska val bör respekteras.

Annons
Omstridd. Norges jämställdhetsminister Solveig Horne, som kommer från högerpopulistiska Fremskrittspartiet, på podiet med andra jämställdhetsministrar under Nordiskt forum i Malmö. Horne i mitten. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Det är viktigt att markera mot rasism och främlingsfientlighet. Men det är också rimligt att försöka påverka demokratiskt valda regeringar och att låta väljarna själva lyssna på alla partiers argument.

I Sverige finns upprördhet över att Norges jämställdhetsminister Solveig Horne, som kommer från högerpopulistiska Fremskrittspartiet, fick framträda på Nordiskt forum för Jämställdhet i Malmö nyligen. Samma Horne väcker rabalder inför Europride i Oslo. Norska arrangörerna har inbjudit henne att invigningstala, medan svenska RFSL anser att det är att normalisera rasism och bojkottar invigningen.

På lokal nivå finns just nu en liknande, om än betydligt mindre fråga. Sverige- demokraterna får, till skillnad från alla andra partier i fullmäktige, inte framträda på Västerås Pride i debatter eller med en utställning.

Så agerar fler än RFSL. När LRF arrangerade en debatt om landsbygden fick SD inte vara med, fack- förbund och ideella organisationer som Rädda Barnen säger nej till SD-kontakter.

Det handlar dock om olika situationer och olika länder. Norges regering är demokratiskt vald och har stortingets förtroende. Då borde det vara självklart att som i Malmö, ställa krav och överlämna resolutioner till ansvariga ministrar

Risken är ganska stor att även högerpopulistiska Dansk folkeparti och Sannfinländarna snart blir regeringspartier. Ska då tre av fyra regeringar i de stora nordiska länderna bojkottas?

Det verkar betydligt mer tveksamt att låta Horne invigningstala på Euro-pride. Tanken är att pressa Fremskrittspartiet att bli mer hbtq-vänligt. Men går det?

Något liknande har dock här skett med Kristdemokraterna. I Prideparaden år 2000 fanns parollen ”Krossa KD:s homohat, hacka Affe (Alf Svensson) till oblat”. Låter mer som uppvigling än inkluderande, men i dag är KD inbjudna att delta i Pride.

I vissa sammanhang bör Sverigedemokraterna finnas med på samma villkor som andra partier. Det gäller debatter på skolor, bibliotek med mera, studiebesök på arbetsplatser eller rätt för aktiva sverige- demokrater att vara med i fackföreningar.

Däremot kan organisationer mycket väl välja vilka partier de samarbetar med och enskilda människor, så länge det sker värdigt, protestera mot Sverige-demokraters möten.

Däremot finns starkare skäl även för organisationer att i debatter de organiserar låta Sverigedemokraterna vara med. Väljare som kommer för att lyssna, som under Västerås Pride, borde anses mogna att kunna lyssna och ta ställning till vad alla partier som sitter i kommun, landsting eller riksdag tycker.

Det är osäkert om isolering eller inkludering fungerar bäst för att minska högerpopulisters stöd. Det viktigaste ändå är de politiska beslutens innehåll.

Mer läsning

Annons