Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börjar Nya moderater kännas konstlade?

Moderaterna är som ett företag, ledaren bestämmer eller byts ut.

Annons
Breddat parti. Alla ska vara välkomna i de Nya Moderaterna. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Moderaterna har lyckats med förnyelsen. Det är svårt att skrämma med högerspöket. Men ständig förnyelse kan framstå som konstlad.

I helgen är det Moderaternas tur att samlas till kommundagar, vad de kal-lar Sverigemöte. Närmare 3 000 ledande moderater träffas för att lyssna på tal och ladda upp inför valrörelsen.

I ett längre perspektiv har Moderaterna varit framgångsrika.

Förr skrämdes Social-demokraterna framgångsrikt med högerspöket och bland de borgerliga mitten- partierna fanns en misstro mot moderata krav på skattesänkningar och en mindre stat. Det borgerliga samarbetet gnisslade.

Nu har går Alliansen till val på att tillsammans vinna ett tredje val i rad. Partierna har hållit ihop under moderat ledning.

Det beror även på att Folkpartiet och Centern mer tydligt har markerat hemhörighet i det borgerliga blocket. Men den främsta förklaringen till Alliansens framgång och samman-hållning är de Nya Moderaterna.

De har närmast skamlöst stulit andras kläder och använt socialdemokratiska honnörsord. Från att ha kritiserat den svenska samhällsmodellen har de velat framstå som dess varma tillskyndare. De har slutit upp kring offentliga utgifter för skola, vård och omsorg.

Genom arbetslinjen har Moderaterna ändå fått utrymme för rejäla skattesänkningar, vilka har betalats med mindre stöd och hårdare regler för a-kassa, sjukvård med mera.

Socialdemokraterna fortsätter envetet att framställa Moderaterna som huvudfiende och ansvariga för vad regeringen i deras tycke gör fel. De kritiserar inte Jan Björklund och Folk- partiet direkt för problemen i skolan, utan lyfter hellre fram den ”Moderatledda” regeringens politik.

Det är dock svårt att tro-värdigt framställa Moderaterna som den farliga högeryttern. I flera frågor, som försvaret, arbetsrätt jämställdhet eller skatte- sänkningar för dem som tjänar bättre, finns det andra borgerliga partier som står längre från Social- demokraterna än de Nya Moderaterna.

Däremot kan Moderaterna kritiseras för att vara trendkänsliga. De talar om den ständiga förnyelsen – och visst förnyas politiken. Men det sker utan för- ankring i partibeslut.

Att nu öppna för högre skatter kan var politiskt smart och sakligt motiverat, men där finns, som statsvetaren Tommy Möller påpekar, knappast några stämmobeslut som sanktionerar skattehöjningar.

Nu har opinionsstödet minskat. Det är faran med att vilja vara ett brett parti. Den som vill hålla sig väl med alla kan sluta med att inte riktigt tilltala någon.

Men något missnöje vädras inte i partiet, däremot i näringsliv, tankesmedjor och bland skribenter.

Men sådan är den moderata partikulturen, som påminner mer om företag än folkrörelse. Partiledare/ vd bestämmer tills det är dags att byta. Men då kan det å andra sidan gå fort.

Mer läsning

Annons