Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra att partiledarna höll sig till EU-ämnet

Riksdagens partiledardebatt var en bra start på EU-valrörelsen. De höll sig till ämnet.

Annons
Kampanjstart. Valstugorna kommer upp och partiledarna debatterade. Nu stiger den politiska temperaturen inför EU-valet.

Det fanns tydliga skiljelinjer i riksdagens partiledardebatt om EU-valet. Men de går långt ifrån alltid inom de politiska blocken.

Det är bara två och en halv vecka kvar till EU-valet. Hittills inte mycket till valrörelse. Men nu kommer valstugorna upp.

Även om det i dag finns många andra sätt för den intresserade väljaren att skaffa information fyller valstugorna en viktig roll för att höja valtemperaturen. Partierna har också börjat sina kampanjer på allvar.

I söndags var det partiledardebatt i SVT och i går i riksdagen. Den i riksdagen var mycket bättre och en god start på den mer intensiva valrörelsen.

Varför det? Jo, i SVT talade partiledarna om allt möjligt, medan de i riksdagen främst talade om EU.

Det är onekligen bättre när det snart är EU-val. Synd dock att Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven inte sitter i riksdagen, även om Mikael Damberg är en god ersättare.

Debatten visade på klara skiljelinjer. I några fall, som i synen på anställningsskydd och kollektivavtal i den inre marknaden, gick motsättningarna mellan regeringen och främst Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Men som så ofta när det handlar om EU finns det frågetecken. Göran Hägglund (KD) menade att Socialdemokraternas linje om ett socialt protokoll i EU kunde äventyra den svenska modellen med avtalslösningar, något Socialdemokraterna förnekar.

De flesta väljarna tycker liksom partierna att EU har en viktig roll för att bekämpa miljöproblem som klimatförändringar. Här handlar det tveklöst om gränsöverskridande frågor.

Åsa Romson (MP) angrep regeringen för att den inte ville ha bindande EU-regler för andelen förnybart eller energisparande. Men statsminister Fredrik Reinfeldt (M) menade att bindande regler kunde leda till att EU tvingade fram en svensk kärnkraftsavveckling.

Han framhöll att den frågan borde bestämmas i Sverige. Det tycker säkert också den annars så brinnande EU-entusiasten Jan Björklund (FP), som framhöll att vi borde satsa mer på just kärnkraft för att minska beroendet av fossila bränslen och av Ryssland.

I andra frågor gick skiljelinjen inom blocken. Socialdemokraterna är positiva till ett frihandelsavtal EU/USA, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är mer skeptiska.

Miljöpartiet och Folkpartiet kunde tänka sig skatter på EU-nivå, övriga partier säger nej. Sedan finns ibland en skillnad mellan partierna i Sverige och EU-parlamentarikerna, vilka oftare tycker att EU ska bestämma mer.

Miljöpartiet verkar vara på väg att ömsa skinn när det gäller EU. Åsa Romson talade om att partiet förblir EU-skeptiskt. Men av debatten framgick att De gröna på flera viktiga områden vill ge EU mer makt.

Mer läsning

Annons