Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Centerförslaget om lägre ingångslöner visade hur besvärligt det är att navigera rätt för partier som vill styra avtalen"

Det ser ut att börja ljusna i ekonomin. Men de nya jobben dröjer, särskilt för utsatta grupper.

Annons
Lägre lön för fler jobb. Annie Lööf och Centerpartiet tror att lägre ingångslöner kan minska arbetslösheten bland unga, lågutbildade och invandrare.

Under hela hösten blev prognosmakarna mer pessimistiska nästan för varje gång. Svenskt Näringslivs konjunkturrapporter var bland de minst optimistiska.

Det är då glädjande att, som framgår på nyhetsplats, Svenskt Näringslivs senaste prognos pekar på att det värsta är över. Svensk ekonomi stod still eller minskade något de senaste kvartalet. I Västmanland bedömde Svenskt Näringslivs företagarpanel att utvecklingen det senaste månaderna var klart sämre än i övriga Sverige.

Men till sommaren ska det börja vända. Företagen har blivit mer optimistiska om framtiden och det blir bättre fart i resten av världen. Nästa år blir svensk tillväxt högre. Men som alltid ser det ut att dröja innan jobben blir fler. Företagen avvaktar med anställningar i början av en uppgång.

Västmanland hänger på. Företagarna är mer optimistiska om produktion och försäljning det närmaste halvåret än i de flesta andra regioner i landet. Men tydligen finns gott om ledig kapacitet för jobb-uppgången dröjer. Svenskt Näringsliv räknar till och med med att sysselsättningen i länet minskar med upp till 1 000 personer de närmaste två åren.

Prognosen om en vändning uppåt, om än långsam, är i sig en viktig signal. Konsumenternas förväntningar betyder mycket för hur ekonomin utvecklas.

Om vi börjar tro att tiderna blir bättre är det fler som vågar handla lite mer eller bygga om hus eller lägenhet. Det bidrar i sig till att tiderna faktiskt blir bättre. Efterfrågan ökar och därmed kan företagen sälja mer och efter en tid våga anställa fler.

Men även under bättre tider är det besvärligt för ungdomar, utomeuropeiska invandrare och funktionshindrade att hitta arbete. Svenskt Näringsliv pekar på företagsklimatets betydelse för att utsatta grupper ska få arbete.

Företagsklimat och vilja att anställa handlar till stor del om kulturella faktorer och småföretagartraditioner. Här finns alltjämt mycket att göra i vårt län. De stora och stabila brukens tid uppmuntrade inte företagsamhet, så Västmanland har en hel del att ta igen.

I rikspolitiken har Folkpartiet tidigare kommit med förslag om lägre ungdomslöner för att minska arbetslösheten i den gruppen. I går ville Centern inte vara sämre, utan föreslog allmänt lägre ingångslöner.

Fast inte riktigt ändå. Det skulle bara gälla lågutbildade och vissa invandrare. Sjuksköterskeeleverna, som nu driver en kampanj vid sidan av avtalen för kraftigt höjda ingångslöner, verkade kunna räkna med Centerns stöd.

Centerförslaget visade hur besvärligt det är att navigera rätt för partier som vill styra avtalen. För det skulle vara svårt att ge olika lön för samma jobb beroende på tidigare utbildning eller etnisk härkomst. Skulle Centern lyckas få bort lagen om anställningsskydd kunde fler äldre bli arbetslösa. De kunde då också behöva lägre ingångslöner om de behöver byta bransch för att få ett nytt jobb.

Sjuksköterskekampanjen blir bara framgångsrik om högre ingångslöner leder till att lönerna höjs också för mer erfarna sjuksköterskor. Annars blir resultatet att löneökningarna efter en tids erfarenhet blir mindre och det kan förta arbetsglädje och vilja att förkovra sig.

Det finns skäl för att ha större skillnad mellan ingångslön och slutlön i flera yrken, men det gäller att se upp med krav och aktioner. Det är lätt att trampa fel.

Mer läsning

Annons