Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet står fast i snålblåsten

Det är bra att Centerpartiet står fast vid sina åsikter. Men ger det tillräckligt med väljare?

Annons
Tar utrymme. Centerledaren Annie Lööf har ett tydligt budskap, men lockar det tillräckligt många väljare? Foto:Henrik Montgomery/TT

Det här var Centerledaren Annie Lööfs helg i riks- media. Terapistolen i SVT:s partiledarsamtal och en lång intervju i Dagens Nyheters lördagsmagasin.

Det kan behövas. Centerpartiet har i några opinionsmätningar på senare tid haft riktiga bottennapp, en bra bit under riksdagens spärrgräns på 4 procent.

Annie Lööfs budskap är tydligt. Centern tänker inte böja sig för dagens vänstervind i debatt och opinion.

DN jämför med Margaret Thatchers legendariska uttalande ”The lady is not for turning” (damen svänger inte utan står fast).

Det skiljer Centern från Moderaterna och Folk- partiet. Moderaterna har talat om att det kan vara tid att höja skatterna och könskvotera bolagsstyrelserna. Folkpartiet har återgått till att kräva mer kvotering i föräldraförsäkringen och har låtit mer kritisk till vinstdrivande företag inom vård, skola och omsorg. Kristdemokraterna är som så ofta aktiva på många fronter, men utan någon riktigt tydlig och konsek-vent profil.

Annie Lööf sjunger däremot vinsternas lov och var tydligt mot olika former av könskvotering i TV. Centern vill fortsätta att sänka skatter och försvaga arbets- rätten för att främja jobb och företagande.

Lööf ser dagens marknadsliberala frihetliga Centerparti som en logisk fortsättning på partiets tidigare politik.

Här blir det svårt att följa med. Visst vill alla partier gärna knyta an till en obruten ideologisk linje och visst har alla tidigare åsikter de inte så gärna skyltar med i dag.

Men för Centerpartiet blir det väl halsbrytande. Det gamla Bondeförbundet drev igenom den reglerade jordbrukspolitiken, var pådrivande för eftergiftspolitiken under andra världskriget och stod då inte för någon liberalism i synen på invandring och nationalism.

Det gör inte Centerns liberala åsikter i dag mindre respektabla, men för- skönande av historien borde ligga närmare till hands för andra än dem som kallar sig liberaler.

Man tycker att fler än 3–4 procent borde rösta för åsikter alla borgerliga partier stod för ganska nyligen. Missnöjet över Moderaternas pragmatism kommer också fram på flera håll bland mer ideologiskt sinnade. Svenska Dagbladets ledarsida hade en påtagligt positiv och lång intervju med Annie Lööf.

Men det verkar svårt att vinna väljare genom att gå emot tidsandan. Andra partier, som Kristdemokraterna, har också haft åsikter, som borde locka fler än 3–5 procent av väljarna. Men det tycks kärvt att vinna väljare på att vara motvalls i landet där flesta helst verkar vilja tycka lika.

Den här gången behöver de missnöjda moderaterna bli tydligare om Centerns ”motvallslinje” ska lyckas. De behöver säga att de röstar på Centern för att de gillar politiken och inte bara för att rädda kvar partiet i riksdagen.

Mer läsning

Annons