Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danska frågor för Sverige

Energipolitiken knäckte dansk koalitionsregering

Annons
Smal regering. Den nya danska regeringen består av Socialdemokraterna och Radikale venstre.

Alliansens främsta bedrift är att den fortfarande existerar. Måndagens regeringsombildning i Danmark visar hur lätt en koalition som inte drar åt samma håll i energipolitiken kan spricka.

Statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) regeringsförklaring från oktober 2011 heter ”Et Danmark, der står sammen”. I dag framstår dansk inrikespolitik mer som en dogmafilm regisserad med skakig handkamera.

Socialdemokraterna, det gröna Vänsterpartiet Socialistisk Folkeparti (SF) och socialliberala Radikale venstre (RV) lyckades bryta ett decennium av borgerligt styre. Trots ett blekt valresultat på 24,9 procent kunde Socialdemokraterna bilda regering med hjälp av stöd från ytterkantsvänstern Enhedslisten.

När SF i förra veckan imploderade framför TV-kamerorna – efter att statsrådet och partiledaren Annette Vilhelmsen först godkänt finansutskottets planer på att sälja 19 procent av den statliga energikoncernen Dong till den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs, för att sedan bli överkörd av SF:s folketingsgrupp – landade det rödgröna relationsdramat hos Thorning-Schmidt.

Till skillnad från statsministerkollegan Fredrik Reinfeldt misslyckades hon med att hålla ihop en koalition med partipolitiska oenigheter i energipolitiken.

Dongaffären är en politisk följetong. Redan 2004 gjordes en blocköverskridande uppgörelse om att sälja bolaget, som har 6 500 anställda. Sedan kom finanskrisen och Dong förblev ett blödande sår för skattebetalarna.

Bara under 2012 gick Dong med fyra miljarder kronor i förlust. Samtidigt står Dong inför kostsamma investeringar i havsbaserad vindkraft. Den kontroversiella affären med Goldman Sachs, innebär att investmentbanken köper en knapp femtedel av Dong för 9,5 miljarder.

Måndagens regeringsombildning betyder att Radikale venstre ökar från sex till sju ministerposter och att Rasmus Helveg-Petersen blir ny energiminister. Ombildningen överskuggas dock av att stödet för regeringen är lägre än någonsin. Helgens mätning från opinionsinstitutet Megafon ger S rekordlåga 18,8 och RV 7,4 procent.

Krisen påminner om konfliktlinjer som är relevanta även i Sverige. Socialdemokraterna går mot läpparnas ideologiska bekännelse och säljer infrastruktur till globala riskkapitalister och ett grönt samarbetsparti väljer principerna före pragmatism när politiken övergår i skarpt läge.

Med utgångspunkt dramat i Köpenhamn bör Alliansen fortsätta att fråga industri- och kärnkraftsvännen Stefan Löfven om han verkligen eftersträvar radikala, gröna statsråd i en eventuell S-regering.

Mer läsning

Annons