Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De borgerliga ledarna tycks se vänsterledaren Lars Ohly som en tillgång för Alliansen.

Den borgerliga Alliansen ligger enligt de flesta opinionsundersökningarna bra till. Men det ser ut att handla mer om väljarnas osäkerhet inför det rödgröna alternativet än om entusiasm för Alliansen.

Annons
Säkra kort. Statsminister Fredrik Reinfeldt, centerledaren Maud Olofsson och de andra borgerliga partiledarna varnade för rödgröna äventyrligheter.foto: scanpix

Valrörelsen ser ut att ha börjat bra för alliansregeringen. Den gör ett samordnat intryck och leder i de flesta opinionsmätningarna.

Även vädret verkar ge fördel Alliansen. När de fyra partiledarna i går besökte Västerås höll det upp och mötet på Sigmatorget kunde genomföras. När de rödgröna partiledarna och språkrören var här nyligen vågade de inte vara ute, utan höll sitt gemensamma möte inne i på Mälardalens högskola.

Alliansledarna var dock noga med att inte ta ut någon seger i förskott. Det har de all anledning att göra. Mycket kan hända fram till valet och den riktiga glöden saknas i kampanjen.

Alliansens brandgula färg kunde förra gången anspela på maktskiftet och revolutionen i orange i Ukraina. Men den här gången är det Alliansen som försvarar regeringsinnehavet och framhåller kompetens och försiktighet snarare än behovet av stora förändringar. Mötet i Västerås var välbesökt, men de flesta verkade av jackorna att döma vara aktiva alliansanhängare.

Länge hade alliansregeringen dåliga opinionssiffror och låg långt efter de rödgröna. Men när krisen slog till och det rödgröna samarbetet blev mer formaliserat ökade stödet för de borgerliga partierna. Efter att de rödgröna partierna i våras presenterade sitt ekonomiska program har Alliansen stärkt sin ställning och har efter sommaren tagit ledningen i opinionsmätningarna.

Normalt brukar regeringar tappa stöd i dåliga tider. Men i Sverige blev det tvärt om. När krisen kom fick regeringen bättre siffror. När de rödgröna började lägga skarpa gemensamma förslag gick det bättre för regeringspartierna.

Därför kan det ökade stödet för rege-ringen främst ses som misstro och osäkerhet inför det rödgröna alternativet. Oppositionen hade övertaget när tiderna var goda och det var långt till valet. Men när krisen kom gick det sämre för de rödgröna. Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin talar gärna om hur riktigt och rätt det var att Socialdemokraterna före valet gick in i det rödgröna samarbetet. Väljarna har hittills varit mindre imponerade.

De borgerliga partiledarna tycks också se vänsterledaren Lars Ohly som en tillgång för Alliansen. Det varnades för Vänsterpartiets inflytande i en framtida regering. Folkpartiledaren lyfte fram viktiga poster som social-, utbildnings-, närings-, EU- eller utrikesminister och framhöll vilken skada en minister Ohly på de posterna kunde ställa till med. Det varnades för Miljöpartiets syn på energi- och industripolitik.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) jämförde effektivt Sverige och Storbritannien. Den brittiska Labourregeringen höll inte ordning på statsfinanserna och nu får britterna sedan krisen slog till betala ett högt pris med nedskärningar och skattesänkningar. Han lyfte också fram de sänkta inkomstskatterna som ett sätt att ge människor större frihet att bestämma själva. Det var en mer liberal vinkel. Tidigare har det nästan bara handlat om att lägre skatter ger mer jobb.

Alliansens huvudbudskap är att ”vi är bättre på att sitta still i båten när det stormar”. Det har givit ett övertag, men lite mer frihetslidelse kunde också behövas.

Mer läsning

Annons