Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De här mätningarna pekar fram mot ett mer ”normalt” opinionsläge. Regeringspartier brukar tappa stöd mellan valen.

Socialdemokraterna ser ut att ha gjort en dramatisk återhämtning i opinionen. Det kan löna sig att ligga lågt.

Annons
Bra start. Sedan Stefan Löfven blev partiledare har Socialdemokraterna återvunnit väljare och tycks vara tillbaka på stödet i valet 2010.

I går kom två opinionsmätningar som visade dramatiska förändringar. I United Minds hade Socialdemokraterna ökat med 6,5 procentenheter till 32,5 procent och i Yougov hade partiet gått fram med 7,7 procentenheter till 29,6 procent. I båda mätningarna är de rödgröna större än Alliansen.

De här mätningarna görs online, vilket tycks ge kraftigare förändringar (och högre stöd för Sverigedemokraterna) än telefonuppringningar. Men förändringarna pekar entydigt i samma riktning. Det borgerliga övertaget i opinionen har försvunnit.

Socialdemokraternas stora uppgång beror till stor del på för partiet mycket låga siffror i de tidigare mätningarna. Men uppgången är så stor att Socialdemokraterna hamnar runt det tidigare valresultatet på 30,7 procent.

Nu var det i och för sig ett historiskt katastrofval för Socialdemokraterna, men partiet verkar i varje fall ha kommit över de senaste årens djupa kris. Allmänt anses partiledarens roll för framgångar överdrivas, men här är det svårt att bortse från Håkan Juholts påtvingade avgång.

Det verkar ha räckt med att den nye partiledaren Stefan Löfven, till skillnad från företrädaren, undviker ogenomtänkta utspel för att Socialdemokraterna skulle börja växa i opinionen. Till stor del går framgången ut över de andra rödgröna partierna. Vänsterpartiet och Miljöpartiet minskar båda med runt 2 procentenheter i mätningarna.

Den nye vänsterledaren Jonas Sjöstedt ser ut att ha fått en kort smekmånad med väljarna. Han kom, gick upp och tappade fart. Sjöstedt hade otur genom att Socialdemokraterna så snart efter det egna tillträdet också bytte partiledare. Det gav Sjöstedt mindre uppmärksamhet och med en ny och stabilare ledare kunde Socialdemokraterna ta tillbaka förlorade väljare från Vänsterpartiet.

Miljöpartiet har mindre än 10 procent i båda mätningarna, i United Minds bara 7,8 procent. De gröna har ett tag surfat på en framgångsvåg i medier och i opinion. Framgångarna i större städer har fått språkrör och kommentatorer att se en storstilad framtid för Miljöpartiet, med växande stöd och en strategisk placering i mitten.

Miljöpartiets framgångar ser dock ut att till stor del ha byggt på Socialdemokraternas svaghet. När den tycks vara över tappar De gröna stöd.

De här mätningarna pekar fram mot ett mer ”normalt” opinionsläge. Regerings-partier brukar tappa stöd mellan valen, i synnerhet om de redan har regerat ett tag.

Förra mandatperioden hade de rödgröna fram till finanskrisen ett stort övertag och Socialdemokraterna hade ett starkt stöd. Den här gången har all turbulens och strul hos Socialdemokraterna gynnat regeringspartierna.

Nu tycks den fördelen vara borta. Förra mandatperioden gick det bra för Socialdemokraterna när de inte var så konkreta och samhällsekonomin såg bra ut. Men när det rödgröna samarbetet etablerades och förslagen började komma minskade stödet. Det tycks också gå bättre för de borgerliga partierna när ekonomin är skakig.

Den här gången har det också varit bättre att ligga lågt än att komma med utspel. Det håller dock inte i längden. Tids nog måste Socialdemokraterna bli tydligare om vad de vill förändra.

Det kan ge regeringen möjlighet att återta initiativet. Men då gäller det att både hålla ihop och låta de mindre allianspartierna markera sin särart. Lättare sagt än gjort.

Mer läsning

Annons