Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De interna bråken borde bidra till att partiet får bekymmer att vinna väljare.

Sverigedemokraterna fortsätter att bråka internt. Det är inte konstigt, missnöjespartier har svårt att få stabila ansvarstagande aktivister.

Annons
Bråkigt. Jimme Åkesson leder ett parti med till synes ständiga interna konflikter och ¿övertramp från enskilda medlemmar.foto: Kenneth Hudd/Vlt arkiv

Så tycks det vara dags igen. SD:s gruppledare i Västerås John Bergström ska, som framgår på nyhetsplats, hotas av uteslutning. Tidigare var det fullmäktigeledamoten Börje Brandhill som hotades av uteslutning. Den tredje SD-ledamoten i Västerås Joachim Löfgren är redan utesluten och sitter kvar som politisk vilde.

Enligt VLT:s källor riktas allvarliga anklagelser mot John Bergström. Han ska ha betalt medlemsavgiften åt andra för att ¿vinna stämmoval. Han ska systematiskt ha kartlagt motståndare bland annat genom att spela in samtal. Han ska under pseudonym ha uttalat sig kränkande om partifunktionärer på nätforumet Flashback.

Det är visserligen obekräftade uppgifter, men att de läggs fram visar hur infekterad stämningen måste vara hos Sverigedemokraterna. I andra kommuner i Västmanland har också flera fullmäktigeledamöter hoppat av eller uteslutits.

En kartläggning VLT gjorde visade att mer än hälften av Sverigedemokraternas 20 mandat i länet antingen stod tomma eller besattes av från partiet uteslutna. En undersökning på riksnivå visade att Sverigedemokraterna hade flest avhopp från politiska uppdrag. Så var det inte i Västerås, men det hade samband med att partiet utöver fullmäktigemandaten inte fick några poster alls. Sverigedemokraterna hölls borta från nämnder och styrelser och då fanns inget att avgå ifrån.

Läget i kommuner och landsting verkar således kaotiskt på många håll. Rätt som det är kommer också någon partimedlem i blåsväder för omdömeslösa uttalanden.

På riksplanet har partiet dock klarat sig bättre. Ledningen använder hårda nypor och anstränger sig för att ha en seriös framtoning. Nu lägger Sverigedemokraterna budgetförslag om att gå vidare med jobbskatteavdrag och stödja småföretag med lägre sociala avgifter.

Det finns dock en hel del luft i förslagen. Minskad invandring används gång på gång som finansieringskälla för utgifter och skattesänkningar. Men det är en minst sagt osäker besparing som fungerar som Sverigedemokraternas ymnighetshorn.

Opinionssiffrorna har också varit ganska stabila och snarast ökande i de senaste mätningarna. Partiet hoppas nog vinna röster på oro över att det just nu kommer fler och sämre utbildade flyktingar till Sverige.

Olyckskorparna har dock förut inte fått rätt om att stora flyktingströmmar skulle ge långvariga problem. Därför skulle förhoppningsvis eventuella uppgångar för Sverige-demokraterna klinga av efter ett tag.

De interna bråken borde bidra till att partiet får bekymmer att vinna väljare. Så var det med Ny demokrati. Det partiet maldes sönder av ständiga konflikter och avhopp.

Alla nya partier har svårt att hantera framgången. Medlemmarna är politiskt oerfarna och en del virrpannor lockas av det nya och framgångsrika.

Problemen är dock större och varar längre för missnöjespartier som Ny demokrati eller Sverigedemokraterna. Deras budskap handlar om misstroende mot staten, medier, andra politiker och själva samhällsutvecklingen.

Det lockar fler som känner sig förfördelade, misstror offentliga institutioner och kan lockas av konspirationsteorier. Själva budskapet försvårar sammanhållningen.

Mer läsning

Annons