Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De nya Moderaterna kan i stället framstå som överdrivet pragmatiska eller väl rigida i sitt hyllande av yrkesarbete.

Nya, Nyare eller Nyaste Moderaterna? Partiet vill bli ännubredare, men den som gapar efter mycket kan förlora hela stycket.

Annons
Vill vara landsfader. Statsministern och partiledaren Fredrik Reinfeldt vill fortsätta att förnya och bredda Moderaternas politik.foto: scanpix

Moderaterna fortsätter på den inslagna vägen att försöka bli hela Sveriges parti. På en presskonferens och i ett inlägg på DN Debatt presenterade partiledningen hur partiet ska utvecklas och förnyas. Fem nya arbetsgrupper om ekonomi, skola, hälsofrågor, brottsbekämpning och klimat tillsätts. Politiken för välfärd och gemensamt ägande ska utvecklas. Moderaterna vill vidare förbättra sin politik för glesbygder, storstäder och bruksorter. Dessutom ska ett handlingsprogram arbetas fram.

Dialog välkomnas, partiet ska vara berett att ändra sig om motargumenten övertygar. Fram till valdagen hoppas Moderaterna samtala med ytterligare minst 900 000 svenskar.

Här är det i varje fall inget fel på de politiska partiernas ambitioner. Flera av dem har planer på att öka direktkontakten med väljarna genom dörrknackning och andra personliga möten, sociala medier eller bättre utrymme för att via nätet direkt påverka programskrivandet.

Det låter utmärkt. Hoppas bara att de då förmår lyssna också när väljare säger något partierna inte själva vill höra.

Moderaterna vill vara det breda ”samhällsbärande” partiet, som har grundmurat förtroende på alla politiska områden. Men det riskerar att ytterligare minska utrymmet för de andra borgerliga partierna. Moderaterna ska nu satsa på en bättre skola, ett område som några år främst har förknippats med Folkpartiet.

Glesbygder och småorter är starka Centerfästen. Ska Moderaterna ta över också dessa områden? Kristdemokraterna har ansvaret för hälso- och sjukvård, men nu ska Moderaterna lyfta fram ”Hälsosamma Sverige.”

De ”gamla” Moderaterna hade lågt för-troende i miljö-, jämställdhets- och välfärds-frågor. När Moderaterna har som mål att bli större eller åtminstone lika stora som Socialdemokraterna är det naturligt och rätt att ”muta” in nya frågor.

Det kan dock gå ut över de andra partierna i Alliansen, i varje fall så länge det nära samarbetet fortsätter. Risken är att de andra borgerliga partierna för att överleva måste bli tydligare och kanske till och med lämna dagens Allianssamarbete.

Moderaterna kan också få svårt att leva som de lär. Partiet har varit kanske mest centralstyrt av alla. Den avgångna riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson har i en bok hårt angripit partiledningen för att styra och ställa i parti och riksdagsgrupp. Det rimmar illa med bilden av ett lyssnande parti som kan ändra sig om motargumenten övertygar.

Den tidigare misstron mot den starka och styrande staten har ersatts med hyllandet av ”statsindividualismen”. Nu är det i stället staten som gör oss fria, men bara så länge vi lojalt yrkesarbetar hårt och länge för att få ihop till skatter för välfärd och pension.

De ”gamla” Moderaternas frihetslidelse och misstro mot staten var alldeles för ensidig. Men den var grundad på en ideologisk övertygelse om att människor själva skulle bestämma över sina liv.

De nya Moderaterna kan i stället framstå som överdrivet pragmatiska eller väl rigida i sin syn på att yrkesarbete alltid kommer först. Kan de verkligen leva som de lär?

Hittills har det gått bra, men efter sex år vid makten blir det svårare att gå från ”Nya” till ”Nyaste”.

Mer läsning

Annons