Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den största omvälvningen var att Socialdemokraterna förlorade sin dominerande ställning i rikspolitiken.

Socialdemokraterna förlorade sin nationella särställning, men klarade sig bättre i Västmanland. Sverige-demokraterna ser ut att ha svårt att hantera sitt politiska genombrott.

Annons
Politiska öden. Mona Sahlin förlorade och fick avgå medan Ulla Persson kom tillbaka som kommunstyrelsens ordförande.foto: per groth

2010 innebar stora omkastningar i politiken. För första gången höll en borgerlig majoritetsregering ihop och ökade sin röstandel. Likt under tidigare borgerliga rege-ringar drabbades Sverige av en ekonomisk kris under mandatperioden. Men den här gången klarade sig Sverige bättre än andra länder och statsfinanserna förblev i rimlig balans.

Sverige blev mer likt andra europeiska länder genom att det högerpopulistiska partiet Sverigedemokraterna blev invalt i riksdagen. Det inträdet berövade rege-ringen majoriteten i riksdagen, trots det ökande väljarstödet.

Den största omvälvningen var att Socialdemokraterna förlorade sin dominerande ställning i rikspolitiken. Partiet förlorade sitt andra val i rad och kommer av allt att döma att vara utanför regeringen i minst åtta år. Det har inte hänt sedan demokratin infördes i Sverige och väljarandelen är också historiskt låg. Med knapp nöd behöll Socialdemokraterna positionen som största parti, men i opinionsmätningar efter valet har Moderaterna varit klart störst.

Mona Sahlin tvingades avgå och blev den första socialdemokratiska partiledaren sedan demokratins genombrott som inte blev statsminister. I ett avskedstal kritiserade Sahlin åsikter och krav hon och det egna partiet hade gått till val på. Sahlin erkände också att hon egentligen var emot att Väns-terpartiet ingick i det rödgröna samarbetet. Så är vi inte vana att se Socialdemokraterna. Eftervalsdebatten och sökandet efter ny partiledare har också hittills varit famlande och osäker.

Lokalt gick det däremot bättre för Socialdemokraterna. Ulla Persson återkom som kommunstyrelsens ordförande i Västerås efter att Miljöpartiet bytt sida och gått med i ett rödgrönt lag. De borgerliga hade dock fler röster än de rödgröna, men fick genom valsystemet färre mandat. Sverigedemokraterna blev vågmästare också i Västerås.

I landstinget blev det däremot egen rödgrön majoritet och i Hallstahammar gick Socialdemokraterna kraftigt fram i kommunalvalet. Det är i de större städerna Socialdemokraterna har allvarliga problem. På mindre orter håller partiet ställningarna bättre.

På den borgerliga sidan dominerar Moderaterna. Partiledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt har ett stort och välförtjänt förtroende. Men på sikt kan Moderaternas breda och försiktiga framtoning få dem att framstå som profillösa och ge större utrymme för de andra borgerliga partierna att växa.

Sverigedemokraterna kan bli en katalysator för förändringar i det politiska landskapet. Själva har de på många håll, som i Västerås, haft svårt med den egna sammanhållningen, men deras mandat finns där i de beslutande församlingarna.

I riksdagen har regeringen förlorat några voteringar, men i andra frågor sökt sam-arbete med ett eller flera oppositionspartier. I Västerås enades partierna om att de rödgröna fick besätta ordförandeposterna och om det mesta i årets budget.

Där inget politiskt block har egen majoritet har det blivit nödvändigt att pröva nya samarbetsformer. Det kan ge utrymme för fler breda uppgörelser, men kan också riskera att göra politiken mer otydlig.

VLT önskar läsare och annonsörer ett Gott Nytt År.

Mer läsning

Annons