Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Destruktiv budgetkonflikt

Oppositionens krav på att riva upp två tusendelar av budgeten hotar samförstånd och handlingskraft.

Annons
Dramatiskt. Talmannen Per Westerberg vägrade att ta upp kravet på att i efterhand ändra ett beslut i budgeten Foto: Henrik Montgomery/TT

Den samlade oppositionen av de rödgröna och Sverigedemokraterna är fast beslutna att ända in i kaklet driva kravet på att att stoppa förslaget om höjd brytpunkt (den inkomst där man börjar betala statsskatt ovanpå kommunalskatten).

Oppositionspartierna borde ha tagit fasta på någon av flera möjligheter att besinna sig. Men i stället tog de strid med riksdagens jurister och med talmannen.

Sverige har sedan krisåren en budgetordning som ska ge större stadga åt statsutgifterna. Budgeten ska tas i ett sammanhang.

En minoritetsregering får därmed större möjligheter att få igenom sin budget. Oppositionen kan ena sig om en alternativ budget och därmed fälla rege- ringen. Men en i övrigt oenig opposition ska inte kunna ändra enskilda poster.

Socialdemokraterna har hävdat att oppositionen kan ändra enskilda poster om det innebär att budgeten förstärks. De ville stoppa ett par av regeringens skattesänkningar.

På motsvarande sätt skulle då en framtida opposition kunna stoppa viktiga utgifter som en social- demokratisk regering vill driva igenom.

Alla rödgröna partier var emot ett nytt jobbskatteavdrag och den höjda brytpunkten. Sverige- demokraterna ville bara stoppa den höjda brytpunkten.

Här kunde de rödgröna ha besinnat sig och avstått från att ta strid om brytpunkten och därmed ge Sverigedemokraterna en vågmästarroll.

Det handlar om runt 3 miljarder kronor, bara två tusendelar av de totala skatteintäkterna. Mycket väsen för lite budgetull, således.

Sedan schabblade de rödgröna i en votering i riksdagen. Det hade givit en ny möjlighet att backa från kraven. Men icke sa nicke, de rödgröna väckte frågan en andra gång.

Därefter har Riksdags förvaltningens jurister utrett och kommit fram till att kravet strider mot riksdagsordningen. De rekommenderade därför talmannen att vägra att ta upp frågan, vilket han också gjorde.

Här gavs ännu ett tillfälle att backa. Riksdagens egen förvaltning menade att oppositionen bröt mot riksdagens regler för hur budgeten ska behandlas.

Men oppositionen körde över talmannen och skickade frågan till konstitutionsutskottet. Där ska en politisk majoritet av de rödgröna och SD sända frågan tillbaka för slutligt avgörande.

Det är svårt att förstå varför Socialdemokraterna på detta sätt bränner broar och försvagar regeringsmakten. Det riskerar att få betalt för gammal ost efter valet för att spara ”kaffepengar” i budgeten.

Mer läsning

Annons