Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är inte bara i Sverige som det ser ut så här.

Det är flera länder där mindre partier har svårt att hävda sig i koalitionsregeringar.

Annons

Den här helgen hade Centerpartiet sina kommundagar och för en vecka sedan samlades kristdemokratiska kommun- och landstingspolitiker. Båda parterna plågas av låga opinionssiffror i närhetens av riks-dagens spärrgräns på fyra procent. Det mumlas på sina håll i partierna om att det kan vara dags att byta partiledare.

Centerledaren Maud Olofsson saknar dock utmanare och ser därför ut att kunna sitta kvar. Göran Hägglund i Kristdemokraterna ser ut att ligga sämre till. Uppsala-distriktet hade nominerat gruppledaren i riksdagen Mats Odell som ny partiledare. I fredags tackade dock Odell offentligt nej, vilket ger Göran Hägglund lite andrum.

Folkpartiet har något bättre opinionssiffror och där ser Jan Björklund ut att sitta säkrare. Han har inte suttit lika länge som sina kolleger och Folkpartiet har en tydligare profil som ansvarigt för skolfrågorna och pådrivande för kärnkraft och ett starkare EU. Men i ett historiskt perspektiv är Folkpartiets stöd lågt och i alla tre partierna klagas över att stå i Moderaternas skugga.

Nu tycks det vara lättare sagt än gjort för mindre partier att hävda sig i koalitions-regeringar. Det är inte bara i Sverige som det ser ut så här. I Danmark skall det utlysas nyval i år och den borgerliga minoritetsregeringen bestående av högerliberala Venstre och Konservative ligger efter i opinionsmätningarna. Det går särskilt dåligt för Konservative, som är det mindre partiet i regeringen.

Norge har en rödgrön regering, men mönstret är detsamma. Regeringen har som helhet dåliga opinionssiffror, men det stora Arbeiderpartiet (Socialdemokraterna) klarar sig bäst. Socialistisk Venstre, som närmast kan liknas vid en blandning av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, gjorde bra val i opposition. Men sedan partiet kom in i regeringen har stödet minskat. Nu har både Socialistisk Venstre och det tredje regeringspartiet Senterpartiet 4-6 procent i opinionsmätningarna.

Tyskland och Storbritannien har borgerliga koalitionsregeringar, där Liberalerna är det mindre partiet. I Tyskland har det gått riktigt dåligt för liberala FDP sedan rege-ringen bildades. Från ett ovanligt starkt stöd på uppemot 15 procent är FDP nu i opinionsmätningar nära Tysklands spärrgräns på fem procent. Det större partiet Kristdemokraterna har däremot i stort hållit ställningarna.

I Storbritannien har Liberalernas stöd nästan halverats och är nere på drygt 10 procent. Med det brittiska valsystemet med enpersonsvalkretsar skulle så lågt stöd kunna leda till att partiet nästan utplånades i ett val. De konservativa med premiärminister David Cameron har klarat sig bättre.

Ekonomiskt går det bra i Tyskland, medan Storbritannien genomför en tuff budgetsanering. Så oavsett om det är höger eller vänsterregeringar eller goda eller dåliga tider tycks mindre regeringspartier ha det kämpigt.

Det är ingen självklar lösning att agera tuffare i regeringen. Oenighet anses vara en viktig förklaring till regeringarnas problem i både Tyskland och Danmark.

Men oenighet är inte samma sak som att bråka. Både partier och enskilda politiker borde kunna lyfta fram egna idéer och ståndpunkter. Sedan gäller tålamod, inga träd brukar växa till himlen.

Mer läsning

Annons