Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är symboliskt att Vänsterpartiet lade sitt budgetförslag i går , Miljöpartiet och Socialdemokraterna dagen innan.

De tre rödgröna oppositionspartierna har inte lagt några gemensamma förslag till den här budgeten.

Annons
Skattehöjare. Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson presenterade partiets skuggbudget i går. Partiet vill höja skatterna mest.foto: scanpix

I går presenterade Vänsterpartiet sin budgetmotion. Ambitiöst nog presenterades, som framgår på nyhetsplats, budgetförslag runt om i landet. I Västmanland skulle budgeten öka antalet jobb med 2878! Det låter som en absurt detaljerad siffra, som påminner om partiets gamla vurm för kommunistiska femårsplaner.

Det går helt enkelt inte att komma med påståenden på den detaljnivån. Nu är inte Vänsterpartiet den enda syndaren. Budgetförslag och andra ekonomiska dokument slår inte in helt och hållet. Den ekonomiska utvecklingen är osäker och blir aldrig som prognosmakarna har spått. Statistiken kan vara osäker, utfall får ofta korrigeras i efterhand.

Det gör att små skillnader låter viktigare än de är. Oppositionspartierna har låtit ansvarsfulla genom att hävda att reformutrymmet är mindre än vad regeringen hävdar. Men det handlar om 18-19 miljarder kronor i stället för regeringens 23 miljarder kronor. Det är felräkningspengar i statsbudgeten, och kan dessutom påverkas av hur mycket man sätter av för oförutsedda utgifter.

Vänsterpartiet får budgeten att gå ihop genom stora skattehöjningar, Rot- och rut avdragen ska avskaffas, jobbskatteavdraget trappas av från inkomster över 30 000 kronor i månaden för att vara helt utfasat för dem som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden.

Det skulle göra det mindre lönsamt att arbeta för dessa inkomstgrupper. Utöver statsskatten skulle jobbskatteavdraget minska vid en lönehöjning.

Det är också märkligt att Vänsterpartiet inte oroar sig mer för svartarbete. Rut- och rotavdragen verkar ha förbättrat skattemoralen och minskat utrymmet för skattefusk. Det borde om något ett högskatteparti som Vänsterpartiet gilla. Högskattestaten kan bara fungera väl om skattemoralen är hög och skatteindrivningen fungerar väl.

Bolagsskatten ska inte sänkas alls. Genom att de så kallade räntesnurrorna samtidigt tas bort får företagen högre skatt i Vänsterpartiets Sverige.

I stället ska det bli 30 000 nya jobb i offentlig sektor, höjd a-kassa, höjd sjukförsäkring och ökat bostadsbyggande.

Det verkar symboliskt att Vänsterpartiet presenterade sitt förslag i går, Socialdemokraterna och Miljöpartiet dagen innan. De tre rödgröna partierna har inte samordnat sina budgetalternativ förslag och lägger inga gemensamma förslag.

Det är dock tydligt att Miljöpartiet och Socialdemokraterna ligger närmare varandra, medan Vänsterpartiet driver en annorlunda linje. Miljöpartiet och Socialdemokraterna accepterar en viss sänkning av bolagsskatten, Vänsterpartiet ingen alls.

Vänsterpartiet vill höja skatterna betydligt mer och höja taket i a-kassan mest. Partiet driver en hård kampanj om att hindra vinstdrivande privata alternativ i välfärden, en fråga där Socialdemokraterna och Miljöpartiet är internt splittrade.

I dag är det naturligt att de tre rödgröna partierna agerar var för sig. Det underlättar dessutom riksdagsarbetet i ett läge då regeringen saknar egen majoritet.

Men snart närmar sig nästa val. Då behöver väljarna veta om det finns något samlat alternativ till den borgerliga regeringen. Men i dag är det svårt att se hur de tre rödgröna partierna skulle kunna föra en gemensam ekonomisk politik.

Mer läsning

Annons