Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är tråkigt att det största oppositionspartiet måste ha reserver i de viktigaste riksdagsdebatterna"

Socialdemokraterna sätter upp ett stabilt och säkert lag, men det återstår att se om de förmår förnya politiken.

Annons
Lag Löfven. Till vänster om Stefan Löfven partisekreterare Carin Jämtin, till höger talespersonen i finanspolitiska frågor Magdalena Andersson.

I går presenterade den nye ledaren Stefan Löfven sin laguppställning. Men Socialdemokraterna hade ingen vidare tur med valet av dag. Uppståndelsen kring vår nya arvprinsessa gjorde att andra händelser och utspel kom i skymundan.

Presentationen hade dock föregåtts av en hel del spekulationer. Löfven behövde göra en omstart efter allt trassel under Håkan Juholt, men frågan var med vilka personer.

Nu blev det flera rekryteringar utanför riksdagsgruppen. Magdalena Andersson blir talesperson i finanspolitiska frågor. Hon har tidigare bland annat varit statssekreterare och kom från en tjänst som överdirektör på Skatteverket. Emma Lennartsson var chefekonom på Kommunal och ersätter riksdagsmannen Urban Ahlin som gruppsekreterare.

Några av Juholts utnämningar fick lämna, som den tidigare talespersonen i finanspolitiska frågor, Tommy Waidelich. Det var väntat. De hade inte klarat kraftmätningen med regeringens företrädare.

Västmanlänningen Sven-Erik Österberg förväntades komma tillbaka som ledande företrädare, men blev enligt uppgifter i medier stoppad i sista stund. Han ansågs ha alltför offentligt ha hållit i yxan när Juholt skulle bort. Det verkar således som om Västmanlands öppna agerande mot Håkan Juholt har fått konsekvenser i efterhand.

Som helhet ser det nya laget gediget ut. Det förstärker bilden av Stefan Löfven som sakinriktad och visar att han kan locka till sig kompetens utifrån. Det är bra för Sverige. Politiken blir bättre med en kompetent och kunnig opposition.

Det är dock en brist att varken Stefan Löfven eller Magdalena Andersson sitter i riksdagen. I partiledardebatterna kommer Socialdemokraterna att företrädas av gruppledaren Mikael Damberg och i de ekonomiska debatterna av Fredrik Olovsson, gruppledare i finansutskottet.

Riksdagen har svårt att nå ut, med undantag för just dessa debatter. De möts däremot med stort intresse bland väljare och medier. Då är det tråkigt att det största oppositionspartiet måste använda reserver för att de främsta företrädarna inte sitter i riksdagen.

Vårt högsta folkvalda organ kommer att förlora i tempo och intresse under de två och ett halvt år som återstår till nästa val.

Flera av de nya företrädarna hade viktiga poster under Göran Persson och Mona Sahlin. De har därmed ett medansvar för att Socialdemokraterna har förlorat två val i rad.

Frågan är därför om de förmår förnya partiets politik och samla de stridiga viljorna. Det återstår att se, men det nya laget ger intryck av att kunna administrera Sverige. Det är ett första steg för att återvinna förtroendet, men lär inte räcka.

Socialdemokraterna kom nyligen med ett ställningstagande om vinster i välfärden. Det gick ut på att kommunerna ska få större möjlighet att själva få avgöra vilka driftsformer som ska uppmuntras.

Det är ett tilltalande förslag, som ger utrymme för lokalt självstyre och för olika lösningar beroende på lokal politisk majoritet. Men det kan även misstänkas att Socialdemokraterna inte förmår enas om en linje och därför är beredda att låta kommuner och landsting bestämma själva. För när det finns en klar partilinje brukar intresset för lokalt självstyre tyvärr vara begränsat både till höger och vänster.

Mer läsning

Annons