Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är väl envist att vilja ha exakt samma skatt som förut, särskilt som västeråsarna har fått höjd landstingsskatt.

Socialdemokraterna förtjänar beröm för att inte bara ha pratat om att knacka dörr och samtala med väljarna, utan också har gjort det. De är i varje fall mer tydliga än på riksplanet med att höja skatten.

Annons

Socialdemokraterna i Västerås har, som framgått på nyhetsplats, presenterat sina politiska riktlinjer för nästa mandatperiod. Med rubriken Möjligheternas stad hoppas partiet hoppas återta makten i Västerås.

Programmet sägs bygga på dörrknackning och samtal med många västeråsare. Även om många programpunkter nog hade funnits med ändå är det bra att Sociademokraterna har lagt ned energi på ett annorlunda sätt att arbeta politiskt.

Det är i och för sig inte första gången det talas om att möta väljarna i vardagen. Den här valrörelsen verkar flera partier inspirerade av president Obamas kampanj, som innehöll mycket personliga kontakter.

En opinionsmätning var dock inte särskilt uppmuntrande. Svenska väljare säger sig inte gilla att träffa politiker hemma.

Socialdemokraterna i Västerås hävdar dock att reaktionen blir mer positiv när väljarna ”på riktigt” träffar på dörrknackande politiker.

Det låter hoppfullt. I en tid då det ofta klagas över att för få har någon egen kontakt med politiskt aktiva borde uppsökande verksamhet som dörrknackning ha framtiden för sig.

Politiska program skall vara heltäckande, tillfredsställa de egna aktivisterna och locka väljare. Det gör att de lätt innehåller stort som smått och att det blir mycket allmängods.

Visionerna och många av kraven i Socialdemokraternas program kan de flesta instämma i. Vem vill till exempel inte utveckla kommunfullmäktige till ett levande organ för demokrati och debatt? De flesta tycker nog att ”ingen skall behöva gå utan arbete eller utbildning i Västerås.”

Även i traditionella politiska stridsfrågor är formuleringarna ibland otydliga. Socialdemokraterna vill bara konkurrensutsätta verksamhet om det medför en kvalitetshöjning. Det innebär att frågan får prövas från fall till fall och att programmet då inte ger väljarna någon klar vägledning.

Men visst finns det punkter där skiljelinjerna mot dagens majoritet är tydliga. Socialdemokraterna prioriterar hyresrätten högre och vill stoppa ombildningen till

bostadsrätter, främst centralt. Antalet förskoletimmar blir fortsatt bli en stridsfråga.

Socialdemokraterna håller fast vid att höja kommunalskatten till nivån före majoritetsskiftet. Det är väl envist att vilja ha exakt samma skatt som tidigare, i synnerhet som västeråsarna samtidigt har fått höjd landstingsskatt.

På riksplanet kritiserar Socialdemokraterna de sänkta skatterna genom jobbskatteavdraget. När partiledaren Mona Sahlin nyligen besökte Västerås och talade ville hon hellre ha välfärd än skattesänkningar. Samtidigt tänker dock inte Socialdemokraterna ta tillbaka de sänkta skatterna för de allra flesta, utan vill tvärtom sänka inkomstskatten också för pensionärer. Då är det ändå rakare att som i Västerås öppet vilja höja skatten.

Mer läsning

Annons