Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns för Västerås del också fördelar med att återgå till samlingsstyret.

En återgång till samlingsstyre ter sig realistiskt i Västerås. Det innebär inte att partierna måste komma överens i alla frågor, men att partier från båda blocken får tillsätta ordförandeposter.

Annons
Oklart. Med färdigräknade röster behöver de politiska blocken komma överens om hur Västerås skall styras.

Den slutliga rösträkningen i kommunvalet är klar, men inte slutjusterad. Därför har inte mandaten fördelats. Det är mycket osannolikt att något politiskt block får egen majoritet. Den borgerliga Alliansen har dock flest röster, 47,2 procent, mot 46,22 procent för de rödgröna. Sverigedemokraterna torde behålla sina tre mandat.

Därmed har partierna ett besvärligt läge att hantera. Som framgår på nyhetsplats finns det gott om teoretiskt tänkbara lösningar. Den tidigare Västeråsalliansen kan återuppstå genom att Miljöpartiet åter byter sida. Centerpartiet kunde sluta en uppgörelse med de rödgröna i utbyte mot poster och stöd till ”hela” Västerås. Något block skulle kunna pröva ett samarbete med Sverigedemokraterna för att se hur seriöst partiet agerar. Ett samarbete där ett block styr men förankrar sina beslut hos andra partier eller någon form av mer omfattande samlingsstyre är andra modeller.

Alternativet att samarbeta med Sverigedemokraterna bör falla inte bara på att alla partier har sagt att det inte är aktuellt. Som framgår på nyhetsplats finns flera oklarheter kring hur partiet kommer att vara representerat och om ledamöterna kan hålla ihop. Denna osäkerhet diskvalificerar Sverigedemokraterna som fast samarbetspartner alldeles oavsett partiets åsikter.

Det enklaste borde vara att Miljöpartiet återgick till att samarbeta med den borgerliga Alliansen. De partierna klarade att styra Västerås förra mandatperioden och skulle ha majoritet i fullmäktige. Men det kan vara svårt för Miljöpartiet att åter byta spår när de gröna i valrörelsen förklarat varför de trivs bäst i ett rödgrönt samarbete. Det verkar inte heller särskilt troligt att Centerpartiet skulle byta sida efter ett dåligt val. Svekdebatten kunde bli besvärlig.

Då återstår någon form av samarbete mellan de politiska blocken. I en krönika på nyhetsplats nämns Norrköpingsmodellen. Den innebär att blocket med flest mandat styr, men att partierna i det andra blocket är konstruktiv opposition. (Något liknande kommer nog att krävas i riksdagen). På olika håll i landet finns andra lösningar på oklara majoritetsförhållanden.

Det finns för Västerås del också fördelar med att återgå till det tidigare samlingsstyret. Stockholm avskaffade inte denna modell förrän 1994. Den innebar inte att partierna alltid var överens eller att det inte förekom omröstningar i fullmäktige. Men partierna delade på ordförandeposter, vilket innebar att politiker från båda de politiska blocken ledde nämnder och styrelser. Blocket i majoritet tillsatte kommunstyrelsens ordförande eller motsvarande.

Samlingsstyret avskaffades för att de politiska alternativen skulle bli mer tydliga för väljarna. Det låter rimligt. Men kommunerna är hårt styrda av statliga lagar och regler, utrymmet för egna prioriteringar är ändå begränsade. Med Sverigedemokraternas intåg har dessutom den politiska majoriteten blivit oklar, bland annat i Västerås.

Därför bör partierna i sina förhandlingar pröva en modell med samlingsstyre. Blockpartierna tar ett gemensamt ansvar, men kan rösta olika i enskilda frågor. Blocket med flest mandat utser kommunstyrelsens ordförande. Får de lika många mandat går posten till blocket med flest röster. Ett sådant samlingsstyre kan också ge större utrymme för enskilda ledamöter att rösta efter eget huvud även om de då skulle gå emot partilinjen.

Mer läsning

Annons