Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det förblir nog svårt att väcka intresse för fullmäktigemötena när de är förutsägbara och besluten i praktiken redan är klara.

Det är bra med den breda majoriteten om huvuddragen, men kvarstående politiska ovisshet gör budgetsammanträdet mer spännande.

Annons
Ovisst möte. Till skillnad från tidigare budgetfullmäktigen kan det den här gången bli spännand eomröstningar.foto: tony persson

I dag är det dags för kommunpolitikernas maratonlopp. Västerås fullmäktige skall anta en budget på sex miljarder kronor. Det tar flera dagar, med långa debatter.

Normalt brukar allt vara klart i förväg. Den politiska majoriteten har enats i ett tidigare skede, och möjligen därefter ändrat sig på någon liten punkt. Fullmäktige har därmed i någon mening kunnat betraktas som ett ”transportkompani”.

Men den här gången är det ännu ovisst hur några omröstningar kommer att gå. De rödgröna partierna och den borgerliga Västeråsalliansen har enats om huvuddragen i budgeten. Överenskommelsen är bra. Den ger stadga åt Västerås ekonomi och minskar de tre på Sverigedemokraternas lista invalda ledamöternas inflytande.

Samtidigt finns några punkter där oenighet kvarstår, vilket innebär att fullmäktigedebatten och omröstningen avgör. Det handlar om ideologiska frågor som upphandlingar eller om vårdnadsbidraget skall avskaffas. Västeråsalliansen tycker att SMS-biljetter i lokaltrafiken skall kosta lika mycket som andra enkelbiljetter, vilket verkar rimligt. Västeråsalliansen vill markera stödet för Västerås flygplats med ett driftbidrag på 15 miljoner kronor.

Den största oenigheten när det gäller pengar handlar om ökad vistelsetid i förskola och fritids för barn till föräldralösa och arbetslösa (rödgröna) eller fler lärare i skola och förskola (alliansen). Det handlar om 33 miljoner kronor på helår. Det är en hel del pengar, men en mycket liten andel av sex miljarder kronor.

Här kan vän av lokalt självstyre oroat notera att flera partier inte tycker att denna prioriteringsfråga borde få avgöras i fullmäktige. De rödgröna ville i valrörelsen lagstifta om längre vistelsetider, så med en rödgrön regering hade det inte funnits något att besluta om. Hade Folkpartiet fått bestämma självt hade skolan förstatligats, och då hade inte heller lärartätheten kunnat avgöras lokalt i fullmäktige. Så trots att det lokala självstyret i praktiken redan är starkt begränsat tycker flera partier att också den i pengar största av dagens stridsfrågor i fullmäktige borde avgöras i riksdagen.

Politiker och kommentatorer har länge bekymrat sig över det låga intresset för fullmäktige. Det är där de av väljarna utsedda politikerna sitter och de stora lokala frågorna debatteras och beslutas. Olika idéer för att göra fullmäktigesammanträdena mer intresseväckande har lanserats, men de har hittills inte fått något stort genomslag.

Det förblir nog svårt att väcka intresse för fullmäktigemötena när de är förutsägbara och besluten i praktiken redan är klara. Här innebär den politiska ”röran” att det blir mer spännande. I dag vet vi inte hur alla omröstningar slutar och det ger debatter och beslut mer nerv och intensitet. Både det rödgröna styret och den borgerliga oppositionen har också varit flitig med att med utspel och i debattinlägg argumentera för sin linje inför budgetfullmäktige.

Som så ofta handlar det om en avvägning. Få skulle egentligen vilja ha ett fullmäktige där det rådde politiskt kaos och beslut om riktigt stora pengar eller planer ändrades från gång till gång. Men det finns en poäng i att beslut på marginalen kan avgöras under själva sammanträdet. Det behöver inte som nu bero på en internt splittrad och orutinerad populistgrupp, utan kunde också ske genom att partipiskan blev svagare i de andra partierna.

Mer läsning

Annons